5 Mayıs 2007 Cumartesi

Private Equity ,Venture Capital

Private Equity (Finans Ortaklığı ) fonları genelde 7 - 13 yıllık bir süre için kurulurlar. İlk üç yıllık dönemde firmalarla ortaklıklar gerçekleştirirler ,ilerleyen dönemde işler yolunda gittiği yani firmada değer artışı gerçekleştiği andan itibaren hisselerini devretme arayışına girerler..Fonların sermaye yapısı ,sigorta fonlarından ,finans kurumlarından ,biraraya gelmiş yatırım yapmak isteyen sermaye sahiplerinden oluşabilir. Fonlar açısından beklenti hisse karşılığı risk aldıklarından kredi faizlerinin üzerinde bir getiridir.Firma değerinin artışından para kazanmayı hedeflerler.

Ortaklıkta ne tür kriterler aranır ?

Büyüyen bir sektör olması ,firmanın verilerinin şeffaflığı, hızlı büyüme trendi ,kar marjı ,personel kalitesi ,iyi yönetilmesi ,rakip firmalara göre avantajları ,güvenilirlik kısaca bizim önceki yazılarımızda belirttiğimiz ,sonrakilerde belirteceğimiz ne varsa bunların hepsini ararlar.

Yönetim kurullarına üye atarlar .Önemli kararlarda onaylarının alınmasını isterler.Bunun dışında günlük işlere karışmazlar.

Koyacakları fonun işe yatırılmasını isterler ,ortaklara aktarımına çok istisnai örnekler dışında sıcak bakmazlar.

Genelde % 0 - % 35 oranları arasında ortak olurlar.

Fon ortaklıktan çıkmaya karar verdiğinde ilk hisse satış teklifi firma çoğunluk hisse sahibi ortaklara yapılır.Ortaklar almak istemezse ,halka arz veya başka bir stratejik ortağa satılarak çıkış gerçekleştirilir.Başlangıçta çıkışın ne şekilde yapılabileceği anlaşmaya bağlanır.

Bu tür bir ortaklık gelecek vadeden sektörlerde büyüyen ve ilave sermaye ile cirosunu ve karını hızla arttırabilecek firmalar için uygun olabilir.

Firma oldukça yeniyse sistem yine aynı işlemekle birlikte Venture Capital (Girişim Sermayesi ) denilmektedir.

Kurumsallık gerektirdiğinden ülkemizde hızlı yaygınlaşamamıştır.

Dünyada sistem yaygın olup ülkemizde de az sayıda bu tür ortaklıklar gerçekleşmektedir.

Firmanız bir private equity fonundan ilgi görüyorsa doğru bir sektörde büyüyorsunuz ,ortaklık teklif ediyorsa gerçekten iyisiniz ,görüşüp teklif dahi vermediyse iyi görünmekle birlikte yanlış giden şeyler var , kapınızı hiç çalmadıysa düşünmeniz gereken çok şey var demektir.

Çünkü onlar siz farkında olmasanız da şu anda köşe bucak bilinçli bir şekilde yatırım yapılabilecek iyi firma arayışı içindeler.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

işdünyasını daha iyi tanımak adına yazdığınız yazılarla bizleri bilgilendiriyorsunuz, öncelikle teşekkür etmk isterim..
size iki sorum olacaktı,
risk sermayesinden(VC) ve özel yatırım fonunundan(PE)aynı şeymiş gidi bahsetmek doğru mudur? yanlış bilmiyorsam pe özellikle risksiz işlerde kullanılmıyor mu?
ikinci sorum da sermaye ortaklarının pe ile yatırım yaptığı şirketten kara geçtiği zaman neden hemen çıkmak(istisnasız) istemesi ile ilgili. Bunu anlayamadım amaç kar maksimizasyonu ise kara geçen şirkette en azından farklı yollar düşünülemez mi?
Eğer bilgilerinizle beni aydınlatırsanız, çok mutlu olurum
saygılarla..

Dr.Firma dedi ki...

Gerçekten güzel bir soru ,teşekkür ederiz .

PE ve VC 'nin en önemli ortaya çıkma nedeni ,sermaye getirisinin azalmasına karşı bir alternatif olmasıdır.

Şöyle ki ;

Sermaye sahibinin parasını bankaya yatırmasına ,bankaların müşteriye kredi olarak vermesine göre başarılı olunursa alternatif getirisi daha yüksektir.

PE ile VC arasındaki temel fark ,

VC 'nin oldukça yeni başlamış veya başlamakta olan yeni girişimlere ,

PE 'de ise devam etmekte olan firmalara yatırım yapılmasıdır.

VC açısından yeni başlayan işlerin riski doğal olarak yüksektir ,bununla birlikte batmak üzere olan firmalar dahil olmak üzere dünyada çeşitli risk kategorilerinde yatırım yapabilen PE fonları bulunmaktadır.Bu durum risk iştahı ve anlayışı ile ilgilidir.

Ortak hedefleri ise finansal açıdan ilave olarak konacak sermayenin kısa sürede karlılığı arttırmasıdır.

Burada yatırım için moralite ,şeffaflık ,yönetim kalitesi ,vergi faiz amortisman öncesi kar gibi unsurlar önemlidir.

PE ve VC 'ler karı maximumda hissettikleri dönemde piyasayıda gözönüne alarak çıkış yapamak isterler.

En önemli nedenleri :

Konjonktür aynı şekilde devam etmeyebilir.

Çıkış yapabilmek için alıcı veya alıcıların bulunduğu likit bir piyasa ortamı gereklidir ,hiç bir piyasalar sonsuza kadar olumlu gitmez ve maximum getiriyi realize fırsatları kaçırılabilir.

Getiriyi maximize ettiğinizi düşündüğünüzde o firmadan çıkıp daha fazla kazandıracak başka alternatif firmalara yatırım yapabilirsiniz.

Fonlar süreli olarak kurulur ve katılım yapan ortaklar bir süre sonra getiriyi ceplerinde görmek isterler ,fonun yöneticileri sermaye sahiplerine karşı böyle bir sorumluluk altındadır.

Kolay anlaşılması için borsa gibi düşünelim ,uygun bir seviyeden yatırım yaparsınız ve getiriyi maximumda gördüğünüzde çıkmak istersiniz.Çünkü her zaman iniş çıkışlar veya başka fırsatlar olabilir.

Farklı yollardan kastettiğiniz bilinen yöntemlerden farklı bir şeyse konuyu açarsanız seviniriz.