28 Nisan 2008 Pazartesi

Globalleşme Nedir ?

Globalleşme insanlar ,firmalar ,ülkeler arasında bir etkileşim ve bütünleşme sürecidir.

Bu sürecin çevre ,kültür ,politik sistemler ,ekonomik gelişme ,refah, toplum içindeki insan psikolojileri üzerinde etkileri bulunmaktadır.

Yeni bir fikir değildir.4.000 yıldır önce insanlar ,sonraları şirketler uzak mesafelerle kültür ve mal alışverişi içinde olmuşlardır.

Örneğin İpek Yolu Orta Asya’yı Avrupa’ya bu şekilde bağlamıştır.

Fakat politik ve teknolojik gelişme çok yenidir.2.Dünya savaşı sonrası ve özellikle son 20 yıldır bir çok ülke serbest Pazar ekonomisine uyum sağlamış ,üretimdeki verimini arttırmış ve uluslar arası ticaret ve yatırımlarda büyük fırsatlar yaratmıştır.

Ticaretin önündeki engeller önemli ölçüde indirilmiş ve ürün ve hizmetlerin ticareti ve yatırımları desteklemek için uluslar arası anlaşmalar yapılmıştır.

Yabancı pazarlarda yeni fırsatlar yaratabilmek için yabancı ortaklarla fabrikalar kurulmuş ,pazarlama anlaşmaları yapılmıştır.Globalleşme bu özellikleriyle bir uluslar arası endüstriyel ve finansal yapıdır.

Bilgi teknolojileri de globalleşmeyi yönlendiren başlıca unsurlardan biridir.

Globalleşme çok tartışılan bir konudur.

Savunanlar fakir ülkelere ekonomik gelişme ve hayat standardı artışı sağladığı görüşünde.

Karşıtlar başıboş kalan uluslar arası pazarlardan çok uluslu şirketlere sahip Batı ‘nın yarar sağladığını düşünmekte.

Bu yüzden globalleşme karşıtlığı toplumlar içinde gün geçtikçe daha fazla rağbet görmekte .

Yararlar ve maliyetler arasındaki doğru dengeyi bulabilmek için tüm ülkelerdeki dünya insanlarının globalleşmenin nasıl çalıştığını ve toplumlar üzerinde ne gibi etkilerinin olduğunu anlamaya ihtiyacı vardır.


kaynak:globalization101

Hiç yorum yok: