18 Mart 2008 Salı

Neden Kapitalizm 3.Dünya Ülkelerinde İşlemez ?

Problemin farkında olunabilmesi için kayıtdışılığın anlaşılması gerekir.

Kapitalizm klasik ekonomistlerin neden favorisidir ?

Kapitalizm yalnızca hesap edilebilir modern ekonomiler için uygun bir modeldir.

Eğer 3.dünya ve Demirperde ülkeleri batıdaki kapitalizmin etkilerini gözden kaçırmasalardı onlarda bunu çözebilirlerdi.

Bilgi akışının yetersizliği ,3.dünya ülkelerinin kapitalizmi kullanma yeteneklerine ulaşamaması ve kültürleri kapitalizmin başarısızlığına yol açmaktadır.

Bu konuda başlıca başarısızlık nedenlerinden biri sermaye yaratmadaki beceriksizliktir . Bu beceriksizlik ülkelerin legal sistemlerinin sorumlu tutulmasına yol açmaktadır.

Sermayeyi anlamak zordur ,çünkü varlığı bilinir fakat görülemez.

3.dünya ülkeleri insanlarının % 80 ‘i hayatlarında gayrı resmiliğe izin verir.

Gayrı resmi ekonomiler nasıl ayakta kalırlar ?

Teknoloji devrimleri gerçekleştiğinde şehirlerdeki bir çok insanın gelir seviyesi yükselir.Bir çok insan kentlere göç eder.İnsanların artışı sağlık ,yapılaşma ve diğer bir çok konuda karmaşıklığa yol açar .Örneğin Mısırda 4.7 milyon insanın evi yasal değildir.

Bir çok insan yasal hale dönüşmek istememeye başlar ,çünkü bu durumdan daha fazla yarar sağlarlar.Bu tip ülkelerde yönetenler neden buna göz yumar ? Bu şartlar aslında insanlara daha ağır iş koşulları ve eşitsizlik getirir.

Bu değişimler ekonomileri kısıtlar ve gelişimi yavaşlatır ve gayrı resmi sektörler oluşur.

Böylece Donuk sermaye sendromu ortaya çıkar . Her ne kadar geliri düşük insanlar böylece biraz sermaye oluştursalar da yatırıma dönüştürecek yolları bulamazlar , bulanlar verimli kullanamazlar. Donuk sermaye onlar için sanal bir dağ gibidir.

Örneğin Peruda şehirlerde yaşayan insanların % 53 ‘ü ,ülke çapında % 81 ‘i yasal olmayan evlerde oturmaktadır.3.Dünya ve eski doğu bloku ülkelerinde yasal olarak sahip olunmayan ev sahipliği değeri en az 9.3 trilyon dolardır.Aslında bu rakam sermayeye çevrilebilir hazır bir kaynaktır.

Batı , dünyanın geri kalanını bu konuda ikna etmek istemez . Çünkü bu durumda uzun bir süre daha 3.dünya ülkelerinden farklı bir konumda ilerlemeye devam edecektir.

Not : Yukarıdaki görüşler H.de Soto 'ya aittir.

kaynak:sajha

Hiç yorum yok: