21 Mart 2008 Cuma

Gelişmiş Ülkeler Gelişmekte Olanlara Nasıl Yardım Edebilir ?

İdeal durum kimsenin yardıma ihtiyacı olmamasıdır.Çünkü herkes eşittir.

Yardım kuruluşları çeşitli yollarla zaman zaman bu dengesizliği parlatırlar.Fonlar veya ihtiyacı olan malları getirirler . Bu ise sık sık onları yolsuzluğa götürür.

Nadiren yardımlar bu toplumlara yarar sağlar.Bunun yerine sağlıkla veya eğitimle ilgili insanlar göndermek daha verimlidir.

Gerçeklere geldiğimizde ;


Gelişmiş ülkeler gelişmekte olanlara yardım edemez.Nedeni ise gelişmekte olan ülke insanları planlı ve yeterli ölçüde çalışmaz ve çocuklarını çalışmaya göndermek zorundadır. Çünkü ücretler düşüktür.

Eğer gelişmekte olan bir ülke ihraç ürün fiyatlarını arttırmak istese alıcı ülke başka birinden o ürünü daha ucuza bulabilir.

Peki gelişmekte olan bir ülke için iki yol ;

Düşük ücretle çalıştırma veya hiç mal satmamak mıdır ?


Yaklaşım ,

Gelişmekte olan ülke öğretmenlerinin gelişmiş ülkelerde eğitilmesi olsa , bu ülkelerde yeterince eğitici bulunamaması sonucuna ulaşılır.O yüzden çözüm kendi kendilerini eğitmeleri , bununla birlikte çocuklarını çalışmak yerine okula göndermeleridir.

Batılı ülkelerin bu konuda ne yaptığı çok önemli değildir.Gelişen ülke ekonomileri yabancı ülkelerce yönetilmez .Sorun yalnızca firmaların o ülkede faaliyet göstermesidir.

Eğitimlerini arttırmaları ise kuluçka makinesi ile olmaz.

Açık olarak ifade edilirse ekonomilerindeki problem ise bir kilitlenmedir.

kaynak:scenariothinking

Hiç yorum yok: