25 Nisan 2008 Cuma

Gelişmekte Olan Ülkeler İsterse Gelişebilir

Her ne kadar Dünya çapında internet ‘in geçmişi on yıldan kısa bir süre olsa da , bilimsel bilgi ve bilginin aktarımı konularında çok büyük etkiler yaratmaya başlamıştır.

Özellikle internete erişim maliyetlerinin düşmesi bilimsel yayınlara ulaşabilmek için maliyet engellerini azaltmış veya ortadan kaldırmıştır.

Bu gelişim gelişmekte olan ülkelerdeki bilim insanlarının araştırma sonuçlarını elde etmesine ve online işbirliği sistemini oluşturmalarına yardımcı olmuştur.

Burada ki asıl amaç , gelişen ülkelerdeki bilim adamlarının açık arşivlerin farkında olmasının stratejik önemine dikkat çekmektir.

1991 yılından beri New Mexico ‘daki Los Alamos Ulusal Araştırma laboratuarındaki fiziğin , matematiğin , bilgisayarın bir çok alanındaki bilgileri içeren arşiv ücretsiz olarak bilim insanlarının hizmetine sunulmuştur.

Arşiv , Amerika dışındaki gelişmekte olan ülkelerdeki araştırma kuruluşları da dahil olmak üzere haftada iki milyondan fazla sayıda görüntülenmektedir.

Dünya çapındaki kuruluşlar için vazgeçilmez olmaya başlamıştır.


Bilim insanlarının buna adapte olması bilgiye erişim için yüksek maliyetler ödenmesini ortadan kaldırmakta , Araştırma – Geliştirme maliyetlerini düşürmekte , zaman kazandırmakta

Araştırma sonuçlarına ücretsiz erişim ,gelişmekte olan ülkelerdeki araştırmacılarını kendi çalışmaları için gelişmiş ülkelerdeki meslektaşlarıyla eşit şansa sahip konuma getirmektedir.

Anahtar bir nokta ise gelişmekte olan ülkelerdeki araştırmacılara ,herhangi bir gecikme olmaksızın bilimsel gelişmeleri takip etme şansının sunulmasıdır.

Fırsatlar büyük ,

Gelişmekte olan ülkelerdeki araştırma kurumları , onları yakalamak için önceliklerini tekrar gözden geçirmeli.

kaynak:ariadne

Hiç yorum yok: