15 Mayıs 2007 Salı

Chrysler ,Private Equity Fonuna Satıldı

Geçenlerde Private Equity fonlarının ne yaptığından biraz bahsetmiştik. Bu tür ortaklıklarda son örnek Chrysler 'in % 80,1 hissesinin Cerberus Capital Management adlı Private Equity firmasına 7,41 milyar dolar 'a satışı oldu.

Haber özet olarak şöyle ;

Cerberus ABD otomotiv sektöründeki krizi fırsat bildi, hisse avlıyor

* Cerberus'un Chrysler'i satın alması, General Motors'dan yedek parçacı Delphi'ye kadar ABD otomotiv sektörünün genelinde kriz yaşandığı bir döneme denk geliyor.

* ABD otomotiv sektöründe bir süredir hisse toplamaya başlayan Cerberus, girişim sermayesi sektöründeki rakipleri arasında agresif ve savaşçı satın alma stili ile tanınıyor.

* Girişim sermayesi sektörünün en gizli kapaklı şirketi olarak bilinen Cerberus'un kurucusu Stephen Feinberg ile diğer üst düzey yöneticiler de basına çok nadir demeç veriyor.

* Cerberus'un şu anda ABD'nin batmak üzere olan otomotiv şirketi General Motors'sun finans biriminde çoğunluk hissesi, otomotiv lastiği üreticisi Michigan'da hisse payı var. Sektörün belkemiği olarak gösterilen iflasın eşiğindeki Delphi'ye de 3,4 milyar dolar teklif götürmüştü.

* Cerberus otomotiv sektöründen kaptığı yetenekli yönetici listesiyle de meşhur. Şirket bünyesine Ford'dan Chrysler'e ve Volkswagen'e kadar bir çok sektör devinden yönetici ithal etti.


* Ülke çapında araba kiralama şirketlerinde hisse sahibi olan Cerberus aynı zamanda 250'den fazla Burger King restoranının da sahibi. Şirketin spor markası Fila'dan bankacılık sektörüne, mortgage şirketleirnden emlak şirketleirne kadar bir çok sektörde yatırımı var.

Dünyada farklı risk anlayışına sahip Private Equity firmaları var.Bazıları sıkışık firmaları daha ucuza alıp değer artışı ile çok daha fazla kazanmayı hedefliyor. Bazıları istikrarlı büyüyenleri
tercih ediyor ,bir kısmı açısındansa hızlı büyüme çok önemli

kaynak : www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=67819&ForArsiv=1

Hiç yorum yok: