10 Haziran 2008 Salı

Bazen Patronlara da Kırmızı Kart Göstermek Gerekir

Şirketi kurucuları ne zaman terketmeli ?

Sanki çıldırmış gibi kısa bir sürede yeni bir girişim firması pazara sunuldu.

Bir kaç girişimci , kendi liderlik rollerinin ötesinde bir gelecek beklemeye başladılar.

Kurucularla ilgili ilk ön araştırmamda yönetim kurullarını inceledim.7 – 8 kurucuyla görüştüm.Şok olduğum ilk kritik konu hiçbirisi şimdiye kadar bir firma kurmamıştı.

Bir sonraki öğrendiğim ise kuruculardan hangisi işini iyi yapıp firmayı ileriye taşıyacak olsa kovulmuştu.

Ortaklardan biri firmanın teknolojisini geliştirip ,bazı önemli satışlarla şirketi çıkışa geçirdikten sonra yürüyen bir sistemi oluşturmuş fakat , ünvanı diğer ortak CEO tarafından aşağı indirilmişti.

Bu şoklardan sonra bir tankeri ,hız teknesi kaptanının kullanamayacağı anlaşılmıştı.

Bir sonraki adım olarak firmada araştırma süreci başlatıldı ve ne kadar değerli materyallere sahip olunduğu ortaya çıkarıldı.

Kapsamlı araştırmalar sonucu IBM ‘de uzun yıllar çalışmış sektörde çok tecrübeli birisi CEO ‘luğa getirildi ve firma olumlu bir seyir izlemeye başladı.

Bu örneğin bize gösterdiği kurucuların başlangıçta aldığı yanlış kararların kaçınılmaz olumsuz etkilere yol açabileceğidir.

Bir önceki CEO ise zengin ve konuşmasıyla etkileyiciydi.Yalnız bu özellikler başarı için yeterli değildi.,Çünkü firma yeni kurulmuş ve küçüktü.İşten anlayan insanların yönetime gelmesi gerekiyordu.

Sonraki aşamada daha önce ünvanı indirilen ortağın dönüşü muhteşem olmuştu ,bir prens gibiydi , ama konusuna hakim prens .

kaynak:hbs

Hiç yorum yok: