22 Ocak 2008 Salı

Eleman Aranıyor

Bazı firmalar , olağanüstü yönetim becerilerini eleman alımlarında da göstererek inanılmaz ilklere imza atarlar .

Örnekteki firmamız , ithalat departmanı oluşturmayı hedeflemektedir.Gazete ilanı , benzer bir ilandan kopyalanıp hemen verilir.

O dönemde , verimliliği arttırmak amacıyla bazı çalışmalar da yapılmaktadır. Bu çalışmalar çerçevesinde güvenlik görevlisi bir taşla iki kuş örneğinde olduğu gibi , insan kaynakları ve idari işler müdürü olarak atanır ve o görevlerdekilerin işlerine son verilir.

Bu arkadaşımız koşulsuz itaatiyle veya ego tatminlerinde tepki vermeyerek firma sahiplerinin gözüne girmiş ve terfi ettirilmiştir.Geçmişteki güvenlik işinde ise başarılıdır.

İş başvuruları yoğun bir şekilde gelir. İyi niteliklere sahip çalışan adayları hayranlıkla dinlenir.Yalnız firmada bu konulardan anlayan bir kişi yoktur.

Bir çok başvuru ve düşük ücretle çalışmaya hazır çok sayıda aday vardır. Firma bu fırsatı kaçırmaz ve en düşük maaşı isteyen dört kişiyi işe alarak geniş bir ithalat departmanı kurar.

Ve oyun başlar ,

Yapılan iş itibariyle ingilizce gerekli olmasına rağmen , işe alınan 4 kişiden biri fransızca bilmektedir. Bir tanesinin ingilizcesi düşük düzeyde olduğundan yazışmaları yapamamaktadır.

4 elemanın da konu ile ilgili hiçbir tecrübesi bulunmamaktadır.

Sonuç olarak ;

3 ay sonra fransızca bilen elemanın ingilizce bilmediği ,

3,5 ay sonra yetersiz ingilizcesi olan elemanın , yeterli düzeyde ingilizcesi olmadığı anlaşılır.

4.ayda bu işte başlangıç seviyesi için gereğinden yüksek vasıflı olan yeni mezun eleman iş ortamını beğenmez ve başka bir firmanın teklifini kabul eder.

Aynı dönemde ise yeni mezun dördüncü eleman iş sahiplerinin beklenti ve kaprislerine dayanamayıp ayrılır.

Kabak ise insan kaynakları ve idari işler müdürüne patlar ama o fırçalara alışmıştır.Patronlarının bir anda parladıktan sonra sönüp unutacaklarını bilir ve durumu önemsemez.Üstelik herhangi bir hatasıda yoktur.

Hatalı olan ,gelişmiş firmalarla gelişmemiş firmalar arasındaki en önemli farkı belirleyen ,iş hayatına bakış açısıdır.

Firma bu dönem içinde hiçbir iş bağlantısı yapamaz ve zaman kaybının yanısıra ilgili ilgisiz bir çok firmadan gelmiş numunelerin kargo ücretleri ve yüksek yurt dışı telefon faturalarıyla başbaşa kalarak örnek bir verimlilik sergiler .

2 yorum:

Şemşiye dedi ki...

İşe girenler elemanların da "biliyorum" diyerek girmesi büyük cesaret doğrusu.

Dr.Firma dedi ki...

İşe girenler kadar ,işe alanlarda cesaretliymiş :)