13 Şubat 2008 Çarşamba

Firma Başarısı İçin Stratejik Planlama Gerekir

Bir çok iş sahibi stratejik planlamanın getireceği yararların farkında değildir.Bu durum özellikle iş sahiplerinin dönüp o güne ,geleceğe ,geriye bakmadığı küçük ve orta boy şirketlerde geçerlidir.

Yıkıcı değişimlerin ,rekabetin globalleşmenin dörtnala gittiği bir ortamda bazı şeyler geçmişte yapıldığı şekilde devam edemez.

Bir çok organizasyonun amaçlarının ,başarı faktörlerinin , yapılarının , yeteneklerinin rekabet eder hale getirilmesine ve durum değerlendirmesine ihtiyacı vardır.

Bunlara yatırımcılardan , iş ortaklarından , tedarikçilerden , müşterilerden gelen taleplerde eklendiğinde güçlü ve ne yaptığını bilen bir performans gerekir.

Stratejik önemdeki sorular hayati öneme sahiptir.


- Şu anda neredeyiz ?

- Nereye gidiyoruz ?

- Oraya nasıl gideceğiz ?

Kritik bir soru ;

Nereye gidiyoruz ? ‘dur.
Bu sorunun cevabı her firma için farklıdır.

İşbirliği içinde tartışılmalı ve stratejik amaçların birleştirilmesi konusunda görüş birliğine ulaşılmalıdır.

Genelde stratejik formulasyon ve uygulama arasında büyük farklılıklar oluşur.

Ulaşılmak istenen amaç genelde bilinir ,yalnız oraya ulaşmak için gerekli yol planı yoktur veya açık değildir.Gerçekte ise plansızlıktan , gitmek istenen yol kilitlenir.

Bu yüzden stratejik planlar şu sorulara yol gösterir.

- Hangi ürünler pazara sunulmalı

- Nasıl pazarlanacak ve satılacak

- İş planı hangi yapıda yürüyecek

Varolan yapı yeniden gözden geçirilerek stratejik amaçlara uygun hale getirilmeli ,Bilgi Yönetim Sistemlerine önem verilmelidir.

Bir çok şirket yapıyı planlar ve hedeflerin farkında olur ,bu durum önemli bir yanlıştır. Çünkü kaçınılmaz bir şekilde aynı şeyin daha fazla planlanmasına götürür.

Hedeflerin aşamalandırılması ve daha detaylı planlama aşamalarının birleştirilmesi iş sahiplerinin ne tür bir iş istediklerini anlamalarına ve kontrol duygusunu yeniden tanımlamalarına olanak verir.

Tüm unsurları kapsayan finansal modelde geliştirilmelidir.Planın gidişine uygun olarak sürekli güncel tutulmalıdır.Önemli kararların alınmasında bu durum çok önemlidir.

Planlama sürecinin sonunda önemli bir nokta görüş birliğinde olunmasıdır.

Amaçlı toplantılarda planın çalışması izlenmelidir.Bunu yapmak fırsatlara göre plana esneklik ,fırsatlardan yararlanma ve verimlilik şansı verir.

Stratejik Plan çoğu zaman İş Planıyla karıştırılır.

İş Planı genelde sağlanan finansmanı arttırabilmek için yapılır.

Stratejik Plan ise yaşayan bir dökümandır.İşin o anda nerede olduğunu tanımlar ve iş sahibinin amaçlarına ulaşabilmesi için önünü görebilme şansı verir.

kaynak:streetweb

Hiç yorum yok: