2 Mayıs 2008 Cuma

Yanlış Globalleşme Oyunu Kaybettirir

Günümüzde Kuzey ve Güney Kore ‘yi karşılaştırdığımızda Güney Kore bir endüstriyel güç merkeziyken Kuzey Kore ekonomik olarak güç kaybetmiştir.

Bunun nedeni G.Kore yabancı teknolojileri keşfederek agresif bir biçimde dünya ticaretinin içine girmişken K.Kore kendi kendine yetme doktrinleri içinde kalmıştır.

G.Kore ticaret yaptıkça daha gelişmiş teknolojilerin varlığından haberdar olmuştur.

K.Kore ‘ ninde başarılı olduğu ürünler olmuştur.Ama G.Kore teknolojiye dayalı dinamik bir ekonomi haline gelirken Kuzey ,1940 ‘ların Japon , 50 ‘lerin Sovyet teknolojilerine takılıp kalmıştır.

Sonuç olarak ekonomik gelişme konusunda kazanan ileri teknolojidir. Teorik olarak bir ülke kendi kendine teknoloji geliştirse de dünyadan uzak kalırsa duvara çarpar.

Dünya pazarlarına açılmak için gümrük duvarlarının kaldırılması tek yol değildir.

Güney Kore gibi Amerika ,İngiltere ,Japonya ,Tayvan gibi ülkelerde uluslar arası ticarette tam serbestlik sağlamamıştır.Gelişmelerinin ilk aşamalarında bu ülkeler % 30 – 50 arası gümrük vergisi uygulamıştır.

G. Kore tecrübesinin bize gösterdiği dünyadaki teknolojilere uyum sağlamak için liberal serbest ticaret gerekli bir unsur değildir.

Dünyaya entegrasyon doğru bir şekilde yapılırsa ülkelere büyük yararlar ve hızlı gelişme sağlar.Fakat ülkeler bunu hazır olmadan yaparsa olumsuz sonuçlarla karşılaşırlar.

Global ekonomik yarışta eşit olmayan oyuncular yer alır.Bunun anlamı ülkelerin kendi üreticilerini gayretli bir biçimde korumasıdır.

Yabancı yatırımlarla ilgili düzenlemeler dikkatlice yapılmalıdır.Böylece gelişmekte olanlar zengin ülkelerden fikirlerini ödünç alabilirler.

Serbest piyasa ekonomistlerince öne sürülen ve ülkeleri bitkin duruma düşüren yanlış globalleşme politikaları geride bırakılmalıdır.

kaynak:prospect-magazine

Hiç yorum yok: