21 Mayıs 2008 Çarşamba

Bazı Ülkeler Ve Firmaları Neden Gelişmez ?

Dünya insanlarının itiraz etmesi gereken bazı gerçekler vardır.

Bunlardan en önde gelenlerden birisi ise yolsuzluklardır.

Yolsuzluklar ülkelerin sürdürülebilir gelişmesinin önündeki başlıca engeldir. Fakir toplumlar üzerinde olumsuzluklar ortaya çıkarırken , toplumların temelini de yıkıcı etkiler yaparlar.

İlginç olan ise , Az Gelişmiş ve Gelişmekte olan ülkelerdeki insanların kendilerini ilgilendiren bu önemli sorunu yeterince sorgulamamalarıdır.

Rüşvetler ise iş hayatı açısından aynı zamanda bir maliyettir.Dünyanın bir çok yerinde firmalara % 10 ‘un üzerinde bir maliyet getirdiği düşünülmektedir.

Dünya Bankası ‘na göre rüşvet 1 trilyon dolarlık bir seviyeye yaklaşmıştır.

Dünyada kurumsal yönetimin hızlı gelişme kuralları şirketleri , ortaklarına ve topluma karşı olumlu bir imaja sahip olabilmesi için yolsuzluk karşıtı harekete geçmeye yönlendirmektedir.

Yolsuzluklara karşı uluslar arası savaşta OECD ve Birleşmiş Milletlerle de görüş birliği sağlanmıştır.

kaynak:unglobalcompact

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Rüşvet çok yönlü bir kavram.Hakkında kitap yazılabilecek kadar komplike bir konu.Ülkemiz ile ilgili ekonomik boyutunu ele alacak olursak ve koonuyu özel şirket-kamu ilişkilerine indirgersek mali boyut %10 tespitine katılmıyorum.Eğer işiniz kurallara uygunsa rüşvet olayı münferit olarak gerçekleşse de yaygın değil.Eğer böyle bir olay gerçekleşmişse bilin ki firmanın bundan verilen rüşvetin yüzlerce katı ekonomik karı olmuştur.Bu tür olaylar analiz edildiğinde ilk hamlenin çoğunlukla ayrıcalık veya menfaat talep eden firmadan geldiği görülecektir.Etik olarak yanlış bir olay olduğu konusunda herkes hemfikir olmasına rağmen ve veren olduğu kadar alanın da hukuken sorumlu olduğu bilinmesine rağmen ortam müsait olduğunda olayı tasvip etmeyenler de konunun içinde olabiliyor.Çözüm polisiye değil eğitim ve kültür düzeyi ile alakalı. Yine de çok boyutlu bir olay.

Dr.Firma dedi ki...

Oranın o ülkedeki Enflasyonla doğru orantılı olması mantıklı.

Aynı ülke firmasınca verildiyse ;

Firmanın karı toplumun zararı anlamına gelir mi ?

Başka ülke firmasınca verildiyse farklı yarar - zarar dengeleri oluşur mu ?

Adsız dedi ki...

aynı ülke firmasınca verilirse kesinlikle toplumun zararı firmanın karı olur çok uluslu yabancı firma tarafından verilirse toplumun zararı firmanın karı olur bu kar da bir şekilde yurt dışına transfer olur.
Her halukarda toplum zararlı çıkar.
Bu işin maddi boyutu.
Toplumsal değerlerin erozyonu ve bu olayın kanıksanması normalmiş gibi toplumda tepki görmemeye başlaması asıl tehlikeli olan.

Dr.Firma dedi ki...

Katılıyorum.
Yalnız bu konuda yönetenlerin de daha duyarlı olması ve toplumları daha doğruya yönlendirmesi gerekmezmi ?

Gelişmiş ülkelerde bu ne kadar mümkün ? Onlar , yalnızca halklarının iyi niyetiylemi böyle davanıyorlar.

Yoksa oralarda kurallar uyulmak içinmi ?

Adsız dedi ki...

problem zaten olayın öneticilerden başlaması.Şu kesin ki yöneticiler etik olursa alt kadronun pratikte yolsuzluğa bulaşması mümkün değil.

Gelişmiş ülkelerde bütün olarak toplum tepkisi gösterildiği için görevli olsun yönetici olsun bu işlere daha az bulaşıyorlar

Dr.Firma dedi ki...

Haklısınız .Gelişmiş ülkelerde çoğunluk bu davranışları desteklemiyor ve tepkisini ortaya koyuyor.

Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde de çoğunluk desteklemek istemiyor. Ama yeterli tepki vermemesi onaylaması anlamına geliyor.

Bu davranış şeklinin ise sonuçta asıl kendisine zarar verdiğini, ülkesinin gelişmesini engellediğinin farkına varamıyor .