12 Mayıs 2008 Pazartesi

Liderlikte Etkili Öncelikler

Başarılı liderler işe ‘’ Ben ne yapmak istiyorum ? ‘’ sorusuyla başlamaz.

‘’ Yapmak için neye ihtiyacım var ? ‘’ sorusu ile başlayıp

‘’ Bunlarla nasıl bir fark yaratırım ? ‘’

Hangisi benim için doğru sorusuyla devam ederler.


Onlar diğerlerinin güçlerinden çekinmez.

- Performansını kontrol et

Etkili liderler performanslarını kontrol ederler .Onlar altı aylık hedeflerini koyarlar ve daha sonra sonuçları değerlendirirler.Böylece neyi başarıp başaramadıklarını bilirler.

Yönetimde etkili çok sayıda insanla tanıştım .Bir çoğu seçenekler içinde önemli olanları çekip çıkarmaktan acizdi.

- Verim

Liderler ,çevresindeki insanların ne yapmaya çalıştığını anlamalıdır .Bir liderin üzerinde bine yakın baskı oluşturabilecek unsur vardır.

Verimli liderler ‘’ hayır ‘’ demeyi de öğrenmelidir.Bir çoğu bunların 20 – 25 tanesini seçer ve hiçbirini yapmaz.Onlar popülerdir.Çünkü hiç hayır demezler .Fakat bir şeyde yapmazlar.


- Yaratıcı vazgeçme

Kritik bir soru ‘’ Amaca ulaşmak için kaynak aktarımının ne zaman sonlanacağıdır ‘’

Bir lider için en zor durumlardan biri ‘’Biraz daha kaynak gelirse sonuca ulaşılacağıdır ‘’ Bir kez ,iki kez ,sonunda üç kez denenir ama açıktı r ki sonuç gelmeyecek .

Arkadaşlarına ;

Bana ne yaptığını değil ne zaman bitireceğini söyle.


- Modern çokuluslu şirketlerin yükselişi

Modern çokuluslu şirketleşme 1859 ‘da Siemens tarafından keşfedilmiştir.2.Dünya savaşı öncesi Siemens Ingiltere ,Almanya ‘dan çok daha hızlı büyüyordu.IBM küçüktü ama Ingilterede ofis açmıştı.1920 ‘lerde GM Almanya ,İngiltere ve Avustralya ‘da firma satın aldı ve o yöneticiler ülkelerine bir daha dönmedi.

21.Yüzyıl organizasyonu

Dünyanın farklı yerlerinde iş yapan firmalar haftada bir saat internet üzerinden konferans yapıyor.Bunu video ile yapanlarda var.Sonuç olarak firmalar artık bölgelere değil firmalara odaklı.


Çok fazla seyahat etme .Organize ol.İnsanları yılda 1- 2 kez görmen yeterli .Onlar sana gelsinler.Teknolojiyi kullan daha ucuz.

Başka ülkelerde şirketler varsa kendine yılda iki kere sor ;

Hangi çalışmalarını bana raporlamalarına ihtiyaçları var daha önemlisi ise ;

Benim planlarımı anlamak için ne tür bilgilere ihtiyaçları var .


kaynak:forbes

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ÇUŞ'lerin bir özelliği daha var.Gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerdeki şirket yöneticilerine, o ülkenin standardının üzerinde ücret vererek yöneticilerin şirket çıkarları ile ülke çıkarları çeliştiğinde şirket çıkarları doğrultusunda karar almalarını sağlayacak şirket kültürünü empoze etmeleri.Basit bir ayrıntı gibi görünse de fiiliyatta çok işe yarayan bir uygulama.Özellikle kar transferlerinde transfer fiyatlandırması yöntemi uygulanırken yerel yöneticilerin firma çıkarları doğrultusunda tavır almaları çok önemli.

Dr.Firma dedi ki...

Önemli bir tesbit .Diğer taraftan etik olarak çalışanlar kurumlarının çıkarlarını gözetmek zorunda.

Şöyle düşünelim ; Yabancı firmada yabancılar çalışsa da aynı şeyi yapacaklar.

Bizimde oyunu dünyadaki kurallara göre oynayıp global firmalar yaratabilmemiz gerekiyor.

Bizimle aynı kulvarda gösterilen Brezilya ve Meksika 'nın böyle firmaları bulunuyor.Bu firmalar oyunu doğru analiz edebilmişler.

Peki bu firmalarda çalışan arkadaşlarımız onları en azından ülkemizde yatırıma ikna etse , sosyal sorumluluk projelerine daha fazla kaynak ayırtsa , dünyada ortaya çıkan megatrendlerden biri olan Sosyal Katkı İle Tüketici Gözünde Olumlu İmaj Sağlayarak Satışlarını Arttırma yanısıra ülkelerine de katkıda bulunmuş olurlar mı ?

Örnek olarak Nestle 'nin Güney Amerika ekonomilerine ve istihdama önemli katkısı bulunmakta.