18 Eylül 2007 Salı

FED'in faiz indirimi piyasaları rahatlatır mı?

Amerikan Merkez Bankası’nın 18 Eylul’de yaptıgı toplantı sonucunda, hem gösterge hem de iskonto faiz oranları 50 baz puan indirildi. Son donemde beklentiler 25 baz punalık indirime daha çok olasılık vermeye başlamışken FED’in bu kararı yine sürpriz olarak algılandı.

Bu karar sonrasında ABD’de hisse senedi endeksleri ciddi anlamda değer kazanmaya başladılar (ilk tepkiler %2 civarında yukarı bir hareketi gösteriyor). Hiç şüphesiz bu karar Türk mali piyasalarında da oldukça iyimser bir havanın oluşmasına yardımcı olacaktır. Detaylandırmak gerekirse Dolar/TL kurunun ilk etapta 1.2350’lere kadar gerilemesi hatta bu seviyelerinde altını görmesi olası. Bileşik faizlerde %17’nin altına gelineceği, borsa da ciddi artışlar görüleceğini söylemek çokda abartılı olmayacaktır.

FED’in bu önemli kararı öncesinde ilgimizi çeken yorumlardan biri Amerika’nın içine girdiği mali krizden, piyasaları yeniden yukarı götürecek bir hareketle kurtulacağı idi. Görünen o ki, bu faiz kararı şimdilik piyasaları oldukça rahatlatıp önümüzdeki yıl ABD başkanlık seçimleri öncesinde ciddi bir krizi göze alamayan ABD önderliğinde tüm dünya piyasalarında yeni bir yukarı trend başlatacak. Ancak bu trendin ne kadar güçlü olacağını anlamak için bir süre piyasaları yakından takip etmek gerekiyor.

Hiç yorum yok: