15 Ağustos 2007 Çarşamba

Orta Vadeli Piyasa Öngörüleri

Dünya piyasalarında stres artmaya başladı .

8 Haziran 2007 tarihinde Ekonomist 'in '' Saadet Zincirinin Sonumu Geldi ? '' başlıklı yazısında şöyle bir paragraf vardı ;

Geçtiğimiz Çarşamba günü Morgan Stanley bir rapor yayınladı ve analizlerinin çok güçlü satış sinyali verdiğini, bunun geçmişte sadece 5 kez gerçekleştiğini (buna Amerika'da 19 Ekim 1987'de yaşanan ve Dow Jones'un bir günde tam %24 değer yitirdiği Kara Pazartesi de dahil) ve her seferinde borsaların %15-25 arasında düştüğünü ve bu sefer durumun daha da ciddi olabileceği uyarısını yapıyordu. Borsalarda fiyat kazanç oranlarının %20'lere ulaştığı ve bu durumun sürdürülemez olduğunun altı çiziliyordu.

Bu günkü Star gazetesinde Salih Hoca önümüzdeki dönem beklentisini yazmış ,somut öngörü yaptığından yazının özetini bir kenara not edelim .

Dışarıdaki kargaşa Türkiye’ye sıçrayabilir. Bu... Büyük çapta carry trade’in çözülüp çözülmeyeceğine bağlı.

Önce carry trade çözülmesinden ne kastettiğimizi açıklayalım. İlişikte Euro-Yen kurunun gidişini veriyoruz. Euro-yen Carry trade psikolojisini en açık şekilde sembolize eden gösterge. Dikkat ederseniz son çalkantı boyunca sadece 168’den 161’e gerilemiş. Yüzde beşlik bir düşüş.

İlginçtir... YTL-dolar kuru da bu gibi bir oranda yükseldi. Oysa Euro-Yen kurunda normal seviye 120’lerde... Diğer bir deyimle eğer carry trade çözülürse bu kurun yüzde 25 gerilemesi söz konusu. Carry trade çözülmesinden kastımız da işte bu..

Eğer Euro-Yen 120’ye doğru gidecekse... YTL de bu durumda 1.70’e doğru yönelecek demektir...

Her ne olursa olsun bizce carry trade bu çalkantı sırasında bu kadar çözülmez.

Peki YTL’nin 1.40’lara gitmesi olasılığı var mı? Bunu engelleyecek olumlu parametreler şöyle...

- Japonya faizleri yükseltmeyecek. Amerika veya TCMB de faizleri fazla düşürmeyecek. Faiz farkı önümüzdeki dönemde de büyük çapta korunacak

- FED ve ECB piyasalara müdahaleleri sürdürecek ve gerekirse faiz indirecek. Yeni ve kritik bir parametre...

- Dünya ekonomisi ise aslında gayet iyi gidiyor. Türkiye benzeri emerging piyasalarda ekonomik koşullar olumlu. Büyüme iyi.

- Özelikle son seçimler nedeniyle Türkiye emerging piyasalar arasında daha da avantajlı bir konumda

Bunlar carry trade’i güçlendiren koşullar. Carry trade’in çözülmesi yönünde etki yapan faktörler ise şunlar.

- Likidite sıkışıklığı bir süre sonra carry trade için borçlanmış olan oyuncuları da vurabilir. Ama bunun için önce emerging piyasa bonolarının değer kaybetmesi gerekir. Çünkü bu bonolar döviz borçlanmaya karşı tutulan teminatları oluşturuyor. Ancak bu teminatların değeri düşerse likidite sıkışıklığı söz konusu olabiliyor.

- Emerging piyasa bonoları şu ana kadar kredi piyasalarındaki spread genişlemesinden etkilenmedi. Ama bu değişebilir. Özellikle de geçen hafta yaşananların dünya ekonomisindeki büyümeyi olumsuz etkileyeceği ortaya çıkarsa... Bu nedenle bizim oyuncuların gözü bir yandan iTraxx Crossover’da olmalı... Diğer yanda da Euro-Yen kuru çok yakından izlenmeli. Bunların verdiği bilgiler ilişkili ama aynı değil. iTraxx Crossover Amerika ve Avrupa’daki kredi sorunlarını yansıtıyor. Euro yen kuru ise carry trade’in kapanıp kapanmayacağını gösteriyor.

Sonuç

Bu noktada risk alıp okurlara yönelik olarak bir tahmin yapma zorundayız. Bizce carry trade’in kapanma olasılığı nedir?

Carry trade bizce tümüyle kapanmaz.

Olsa olsa oyuncuların önemli bir kısmı pozisyon kapar Euro-Yen 6 ay içinde maksimum 145-155 aralığına geriler. Burada bir süre seyrettikten sonra da yine yükselmeye başlar. Her ne kadar, 168’i yeniden görmesi zor olsa da...

Bizce yazı önümüzdeki aylar için önemli parametreler içeriyor ,takip edeceğiz .

2 yorum:

Adsız dedi ki...

morgan stanley raporu haziranda yayınlamış . piyasalar temmuzda yukarıya gitti ama ?

Reha

Hayriye dedi ki...

Haklisiniz ama raporun aslinda en carpici yeri endikatorlerin sinyal vermeye baslamasindan sonraki alti ay icerisinde mutlaka genel bir dusus yasandigi, bunun da gecmis yillarda ortalamada %15 civarinda bir dususe neden olduguydu. Sanirim yazi da bu onemli noktayi belirtmemiz gerekiyordu.