24 Ağustos 2007 Cuma

Düşünen İşadamlarının Düşünceleri

Ülkemizde çok sayıda kafası çalışan iş adamı olduğunu biliyoruz. Yalnız olaylara ,gelişmelere , firmalarına makro değil mikro bakmalarından dolayı bir çoğu kendini başarılı hissetsede fazla sayıda önemli sonuçlar göremiyoruz .

İşte size hesaba dayanan öngörüler yapan ve makro bakabilen bir işadamı ; Sn. Mehmet Habbab

Star gazetesinin haberi ;

Petrolün duayeni sektörü bırakıyor .

Ortadoğu’nun en büyük petrol depolama şirketlerinden Delta Petrol, yeni sektörler için kolları sıvadı. Delta Petrol Başkanı Habbab, kısa vadede biodizel, orta vadede LNG, uzun vadede ise hidrojen ve güneş enerjisi sektörlerine girecek.

TÜRKİYE’DE petrol depolama kapasitesi ile devletten sonra en büyük şirket olan Delta Petrol’ün Başkanı Mehmet Habbab petrol sektöründen yavaş yavaş çıkacak. Habbab bu kararı 42 yıllık petrol rezervinin kalması ve şimdiden yeni enerji kaynaklarına yatırım yapılması zorunluluğu nedeniyle aldığını söyledi. Kısa, orta ve uzun dönemli üç ayrı plan yaptıklarını söyleyen Habbab, kısa vadede biodizel üretimi üzerine yoğunlaştıklarını bunun için de İzmir’de 10 milyon dolara bir fabrika yaptıklarını söyledi. Habbab, biodizel üretimi için çiftçilerle anlaştıklarını ve kanola üretimi yaptırdıklarına vurguladı.

Biodizel yatırımın sonrasında orta vadede ise sıvılaştırılmış doğalgaza (LNG) yatırım yapacaklarını söyleyen Habbab, uzun vadeli planları için de ise hidrojen, güneş ve rüzgar enerjisi yatırımı bulunduğunu belirtti.

PETROLÜN bitmesinin Türkiye için belki de fırsat olacağını söyleyen Habbab ‘Şimdiden adım atılırsa Türkiye yeni enerji kaynakları bulmuş olabilir. Çünkü hidrojen enerjisinde büyük bilgi kapasitesi var. Hidrojen enerjisi için gerekli olan bor madeninde de Türkiye dünya şampiyonu’ dedi. Türkiye’nin geleceğinin çok parlak olduğunu söyleyen Habbab ‘İran anlaşması Türkiye’yi önemli konuma getirdi. dedi.

TÜRKİYE’NİN giderek dünyanın petrol iletim hattı haline geldiğini söyleyen Delta Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab ‘Türkiye yapılan yatırımlar sonrasında 2012 yılından itibaren Ceyhan’dan en az yıllık 250 milyon tonluk petrol akacak. Ortalama 40 cent’lik gelir olsa yıllık 150 milyon dolar gelir elde edilecek. Tanklar, depolama ücreti, yanaşan gemilerin ödediği ücretlerle birlikte gelir yılda 1-2 milyar dolara çıkacak’ dedi. Kerkük-Yumurtalık hattından 80 milyon ton, Bakü-Tiflis-Ceyhan hattından 2011’de yılda 80 milyon ton, Samsun-Ceyhan bittiğinde 60 milyon ton, İran’dan da 50 milyon ton petrol ve Nabucco hattından 35 milyon ton gazın geçeceğini söyleyen Habbab ‘Bunların yanında rafineriler kurulacak, her biri yılda 10 milyon ton petrol işlemeyi hedefliyor’ dedi. Bütün bu boru hatları nedeniyle Türkiye’nin aldığı petrolün ucuzlayacağını söyleyen Habbab, Türkiye’nin nakliye vermemesi durumunda tonda 12-15 dolarlık bir ucuzlamanın olacağını söyledi.

Hiç yorum yok: