3 Temmuz 2007 Salı

E-ticarette Yolun Başındayız

MasterCard tarafından sunulan rapora göre Türkiye'de kredi kartı kullanarak internet üstünden alşıveriş yapanların oranı yükseliyor ama hacim olarak henüz emekliyoruz.

06 Mart 2007

Türkiye’deki MasterCard kredi kartı kullanıcılarının yabancı internet siteleri üzerinden gerçekleştirdikleri alışverişler 2006 yılında, 2005 yılına oranla işlem adedi anlamında yüzde 20.4’lük, işlem tutarı anlamında ise yüzde 46.8’lik artış gösterdi. Türklerin MasterCard kredi kartı ile yurt dışındaki internet sitelerinden en çok alışveriş yaptığı ilk on ülke arasında Amerika, İngiltere, Almanya, Singapur, İsrail, Kanada, Avusturya, Hong Kong, Belçika ve İrlanda bulunuyor.
En Çok Kitap Sipariş Ediyor

Türklerin yurt dışındaki kitap/CD gibi ürünler satan kitaççı sitelerinden 2006 yılında 3.6 milyon dolarlık harcama yaptığı belirlendi. Ayrıca 636 bin dolarlık giyim, 433 bin dolarlık oyuncak ve 424 bin dolarlık kozmetik alışverişi yapıldığı da belirlendi.

MasterCard tarafından altı ayda bir bağımsız bir araştırma şirketine yaptırılan MasterIndex araştırmasından çıkan sonuçlar da bu verileri doğrular nitelikte. MasterIndex araştırmasına göre Türk Halkı’nın yüzde 89’u geçtiğimiz 12 ay boyunca internetten alışveriş yapmamış. Araştırmaya göre internet üzerinden alışveriş yapan kredi kartı kullanıcıları en çok uçak bileti / tur / seyahat rezervasyonu (yüzde 36), sosyal aktivite bileti (yüzde 34) ve kitap / dvd (yüzde 15) satın alıyor. Bunun yanı sıra, sanal marketlerden günlük ev alışverişi yüzde 15 ve elektronik eşya alımı yüzde 5 ile internet üzerinden yapılan diğer harcama kalemleri arasında yer alıyor.

MasterIndex araştırma sonuçları geçen yılla karşılaştırıldığında, internetten alışverişi tercih edenlerin geçen sene daha çok elektronik eşya alımına yönelirken, 2006 yılında uçak bileti ve seyahat rezervasyonları için kullandığını görüyoruz.

Kaynak :teknoajan.com

Hiç yorum yok: