23 Temmuz 2008 Çarşamba

Güç Kullanımı Kapitalizm İçin Önemli mi ?

Dünyada tartışılan bir konu da çıkar için güç kullanımı anlamına gelen emperyalizmin kapitalizm için gerekli olup olmadığıdır.

Bir görüşe göre ;

Batı sermayesinin yatırımlarını 3.Dünya ülkeleri yerine batılı ülkelere yapması bu duruma örnek gösterilmektedir.

Şirketler 3.Dünya ülkelerindeki tüm yatırımlarını kaybetseler de bir çoğu Avrupa ve Amerika pazarlarında yaşayacaktır.O yüzden kapitalizm emperyalizm olmadan da ayakta kalabilir.

Çok büyük karlar getiren 3.Dünyadaki girişimlerle ilgili istek olmadığı belirtilmektedir.Fakat sonuçlar bu yönde bir eğilimi göstermemektedir.

Yatırımcıların ayakta kalıp kalmaması açısından emperyalizm gerekli bir unsur değildir.Fakat onun yaradılışnda var olan bir eğilim olarak görünmekte ve bunun doğal bir sonucu olarak '' gelişmiş kapitalizm '' ortaya çıkmaktadır.

Gücü kabul ettirmeye yönelik ilişkiler yalnızca kar amaçlı değildir.Ama karlılığı üst düzeye çıkaran en önemli yoldur.

Acaba emperyalizmin kapitalizm açısından önemi göz ardı edilebilir mi ?

Denizaşırı yatırımcılar 3.Dünya ülkelerinin ucuz işçiliğinin ,hayati önemdeki doğal kaynaklarının , yüksek karlı ortamlarının zorlayıcı çekiciliğini keşfetmişlerdir.Normalden fazla kar etmek kapitalizmin ayakta kalması için zorunlu değildir.Fakat ayakta kalmak kapitalistlerin ilgilendikleri tek konu değildir.

Sosyal hayattan örnekler verirsek ;

Zenginlik lüks bir hayat için zorunlu değildir.Bazı zenginler servetlerinin küçük bir kısmını kişisel tüketimlerinde kullanır mütevazi bir yaşam sürerler.Bu durum ise çoğunun böyle yaşayacağı anlamına gelmez.

Tarihe bakıldığında refah içindeki kesimler genelde her şeyin en iyisine sahip olmak isterler.

Savurgan hayat tarzı , sağlık , eğitim , seyahat , eğlence , güvenlik , prestij ve güç için fırsatlar.

Bunlar gibi önemli kazançlara sahipken üzerlerindeki eşitlik veya demokratik güçlerin etkisi karşısındaki endişeyi bir düşünün.

kaynak:michael parenti

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Konu çok grift. Etkileyen parametreler çok fazla. Kilit soru şu olabilir. Güç kullanımı kapitalizm için gerek şart mı? yeter şart mı? Benim görüşüm yeter olmadığı ama gerek olduğu.Güç kullanımını sadece üçüncü dünya ülkeleri için almamalıyız.Batıda da ülkeler arasında, hatta ülkelerin kendi içinde bölgesel farklılıklar mevcut. Kapitalizmin yansımalarını görmek için, duruma göre bölgeye ülkeye göre her zaman güç kullanımı mevcut olması gerekir.

Dr.Firma dedi ki...

Bu durumun doğal yaşamdakine benzer olduğunu düşünüyorum.

Örneğin bir aslan bir file kolay saldırmaz.Ama saldırmak için zaman kollayabilir.

veya

Bir aslan geyik sürüsündeki her geyiğe saldırmaz.

İçlerinden bazıları zayıf düşmedikçe