22 Ekim 2007 Pazartesi

2020 ‘ye yaklaşırken

2020 ‘ye yaklaşırken iş dünyasının bir kısmı pazarda patinaja devam ediyor ,bazıları ise dünyanın ne yönde döndüğünün farkında .

Dünya değişmekte sözü artık değişimin hızını anlatmakta yetersiz kalıyor.Ülkesel gelişmiş veya gelişmemişlik bir ölçüde tarihe karışıyor ,yerini yenilikçi teknikleri ve trendleri anlayıp uygulayabilen veya anlayamayan bireyler ve firmalar alıyor.

İnternet sayesinde bilgi artık herkese eşit uzaklıkta .Bunu anlayabilmek içinse hangi bilgiye nasıl ulaşılabileceğini anlamak ve araştırmak gerekiyor.

Bu sayede dünyadaki gelişmeler görüldükçe bilgiyi ve yenilikleri yakalamayan toplumların neden geri kaldıkları da anlaşılabiliyor.

Yeniliğe ulaşabilmek için yöntemler geliştiriliyor,geçmişte gizli tutulan bilgiler geliştirilebilmesi amacıyla dünya ile paylaşılıyor ,paylaşılan bilgilerden yenilikleri yaratmak ise dünyadaki herkes için mümkün hale geliyor.

Yenilikçi düşünce teknikleri bunlardan biri veya klasik beyin fırtınası yöntemlerinin çöpe atılması ,Yönetim tekniklerini geliştirmek ,Marka yönetiminde yeni fikirler ,Yenilikçi pazarlama stratejileri ,Ar – Ge ‘de farklı yöntemler ,Müşteri ilişkilerindeki yenilikler.

Diğer tarafta geleneksel yenilik ,fark yaratma ,güçlü insan kaynaklarına sahip olma, müşteri üzerine odaklanma ,global düşünmek fakat lokal hareket etmek ,iyi bir yönetime sahip olmak gibi kavramlar yeni iş dünyası tarafından artık yetersiz bulunmakta.

Bunun yerini ise açıklık ,gözlemlemek ,paylaşmak ve global hareket etmek almakta.

Dünyanın nereye gittiğini anlamaktan uzak fosilleşmiş beyinler patinaja devam ederken 22 yaşında bir genç 10 milyar dolar değere ulaştığı konuşulan internet sitesi Face Book ‘u yaratıyor veya You Tube ,Flicker ,Google ,zappos ,yahoo ,dlo ve diğerleri .

En başarılı olanların hepsinin ortak noktası ise klasik yöntemlerle iş yapmaması veya yaşlanan klasik işlerin ihtiyaç ve beklentilere göre yeni versiyonlarının yaratılması.

Bu şartlar altında görüyoruz ki 2020 ‘ye giden yolda ,bilinçli stratejiler uygulanabildiği taktirde ülkemizden de global başarıların çıkması şaşırtıcı olmayacak.

Dünya Fosillerine gelince ise düşüncemiz bu günlerin tadını çıkartmaları .Biliyoruz ki firmalarının tarihe karışmasını görmeleri için uzun bir süre beklemeleri gerekmeyecek.

Hiç yorum yok: