23 Nisan 2007 Pazartesi

Amaç : Daha başarılı , rekabetçi ,iyi yönetilen firmalar yaratmak

Elma , armut farkı :

Firma patronları aslında iş hayatında başarılı kişilerdir. Bir işte başarılı olurlar ve yanlarında insanlar çalıştırırlar.Asıl tehlike ise başarıyla birlikte başlar.Bir konuda başarılı olunca bir çoğu kendilerini dünyada , işle ilgili olsun olmasın her konuyu en iyi bilen olarak görmeye başlar. Başarı arttıkça megalomanlıkta artar.Sonuçta çoğu yakaladıkları başarının ileriki dönemlerde üstüne çıkamadan iş hayatlarına devam ederler.Bir kısmı ise piyasadan bir süre sonra silinip torunlarına yalnızca ‘’ bir zamanlar ‘’ şeklinde başlayan yaşanmış bitmiş başarı hikayeleri anlatırlar. Bazıları ise megalomanlıktan sıyrılmanın bir yolunu bulur , gerçek ve uzun vadeli başarıyı yakalar.Bu kişiler başarının uzun vadede bir ekip çalışması olduğunu ve işle ilgili her konuda uzmanlaşmalarının imkansız olduğunu bilirler orkestrada enstruman çalan değil orkestra şefi olurlar.

Başarı Reçetesi

Ülkemizde firma patronları (the boss ) çalışanlarına fazla yetki vermek istemiyor.Diğer taraftan çalışanlarına yetki veren firmalar uzun vadede kalıcı başarı yakalıyor.Yetki veren patronlar vermeyenlere göre dahamı az zeki ?Yoksa bazıları yetki vermekten korkuyorlar mı ? Bu endişelerin arkasında ne yatıyor ? Endişelerin ilk önemli nedeni dürüstlük , peki bu kavram işlerin iyi gitmesi için yeterlimi ? Denetim mekanizması kurulursa bu korku aşılamazmı ?

Aşıldığı taktirde başka bir kavram devreye giriyor .Yetki verdik bu durumda yetki verdiğimiz kişiler bizi zarara uğratmasın ? Bunu da aşmak patronlarca zor görünsede oldukça basit .Yetki verdiğin (Bu durum işi başaracağına güvendiğin anlamına geliyor) kişileri bünyende çalışıyorlarsa bir köşeye çekersin ,firmanın gelişimi için işlere daha tepeden bakmak zorunda olduğunu , kademe kademe bazı yetki ve sorumlulukları kendilerine devredeceğini ,başarılı olurlarsa yetkilerinin zaman içinde dahada arttırılacağını , korkutmadan açıklarsın. Yeni ekip kuracaksan iyice araştırırsın kendinilerini o konuda bir yerlerde somut olarak kanıtlamış insanları seçersin Sonuçta istersen doğru adamları bulursun .

Bunuda aştığımızı varsayalım . İyi ama iyi adam iyi ücret ister .Bunda da korkulacak bir şey yok ,aslında iyi adamın isteyeceği iyi ücret o işten elde edilecek başarıya göre lafı edilemeyecek kadar küçüktür.İstenende yalnızca ücret değildir.Huzurlu ,kendisini kanıtlayabileceği bir çalışma ortamı bir çok iyi profesyonel için ücretten daha önemlidir.

Patronumuz bayağı kararlı , bu aşamayıda aştı .Herşey iyi güzelde ben sonuçta bu firmanın sahibiyim.ya ekiple anlaşamazsak ? Benim işimi benden dahamı iyi bilecek ? Bu aşamada verilecek cevap şudur : Tabiki en az senin kadar hatta bir çok konuyu senden daha iyi bilecek O kadar iyi değillerse onlara ihtiyacın yok .Zaten bir şekilde işini götürüyorsun .Bu yüzden gurur meselesi yapma onları başarı için destekle düzenli raporlarını iste ,takip ettiğini fazla sıkıştırmadan hissettir.ve artık zamanını ormandaki bir ağacı değil bütünü görmeye ayır.Sektörünle ilgili araştımalar yap ,tecrübeni yöneticilerinle paylaş ve firmanı daha önceden hayal edemeyeceğin yerlere taşı.

Sanma ki örnek aldığın başarıları yaşayan insanlar bu işi rüyalarında öğrenmedi.Doğru ekip kurdu ,ekibine güvendi yönetti veya doğru kişilere yönettirdi ve başarıyı yakaladı

Korkma en büyük başarı ,klasik yöntemlerle günü geçiren firmaların sayısı çok olduğu sürece sonuçta senindir.Ne kadar önce yaparsan o kadar önde olursun kararını ver ve örnek aldığın firmalar arasındaki yerini al.

Not : Yukarıda yazdıklarımız yalnızca megaloman olmayanlar içindir. Diğerleri okumasın yan etkisi olabilir .

Hiç yorum yok: