6 Aralık 2007 Perşembe

Dünyada Globalleşen Yenilikler

GLOBAL KOBI REKABET ÇALIŞMALARI ( III )

Globalleşmede göze çarpan şeylerden birisi İş süreçlerinin firma dışında gerçekleştirilmesi .Bu şekilde maliyet avantajları yaratılması .Bu trendin uzantısı Bilgi Süreçlerinin firma dışında oluşturulması . Yani Ar - Ge faaliyetlerinin firma dışında veya yurtdışı ortaklıklarda yapılması .

Bilgi Süreçlerinin firma dışına taşınmasını destekleyen en önemli unsurlarsa yüksek yetenekli ve ucuz işgücü , belirli sektörlerin bir araya toplanması ve/veya hedef pazarın ihtiyaçlarına uygun ürünler geliştirmek .

Şirket Dışı Ar – Ge çalışmalarının avantajlı olduğu çok açıktır.Bir çok Fortune 500 firmasının Ar – Ge Merkezleri yurt dışındadır.

Araştırmalara göre Hindistan ve Çin Ar – Ge Sektöründe ülkelerine önemli yatırımlar çekmiştir.Yalnızca Hindistanda Fortune 500 içinden 100 ‘den fazla firmanın Ar -Ge ‘si bulunmaktadır. 1998 – 2003 arası bu konuda yatırım 1,13 milyar dolar olup 2003 yılı sonu olarak planlanan toplam 4,65 milyar dolardır.En büyük yatırım ABD kaynaklı olup onu Almanya izlemektedir.

Hindistan bu konuda Çine karşı avantajıyla dikkat çekmektedir . Çin ise Üretim Sektörü ve sahip olduğu daha iyi altyapı olanaklarıyla dikkat çekmekte.

Bu durum bizi 2 araştırma konusuna götürür.

- Ülke dışı Ar – Ge lokasyonu için işe yarayacak önemli faktörler nelerdir ?

- Bu faktörlerin etkileri dünya çapında veya sektörün belli bir bölümünde oluşur mu ?

Cevap Evet ise hangi faktörler hangi sektörler için daha fazla öneme sahiptir.


Bu soruların cevabı kritik olmaya başlar ,göz önüne almalıyız ki şirketlerin Yurt dışı Ar – Ge faaliyetleri gerçekten avantaj yaratabileceği gibi bazı firmalarda sorunlarada yol açabildiği görülmüştür.


kaynak :global innovation net

Hiç yorum yok: