21 Kasım 2007 Çarşamba

Gelişmekte Olan Firmalar Ve Globalleşme

Gelişmiş ülkelerde gelişmekte olanların gelişememe nedenleri arasında teknoloji eğitimi almış bilim adamı sayısının az olması , sermaye birikiminin yetersizliği ,yöneticilerin dar bütçelerle iş yapmaya çalışması gibi gösterilen unsurlar kabul edilebilir olsada ,başka etkenlerde bulunmakta ,

Bunların başında ise gelişmiş ülkelerde ,gelişmekte olanların neden yeterince gelişemediği araştırma konusu olsada az gelişmişler nasıl başarırız ‘ı yeterince düşünememekte.

Belkide en önemli sorun , gelişme konusunda nasıl düşünülmesi gerektiğini anlayamamak ve yenilikçi bilgiden uzakta kalmak .

Oysa ,bazı gelişmekte olan ülke şampiyonlarının da rakiplerine göre düşük bütçe ve Ar-Ge ekipleriyle global devlerle baş edebildiklerini görmekteyiz.

Kozmetik sektöründe globalleşmiş Natura – Brezilya ‘’ Zor olan yeni ürünü bulmak değil ,müşterilerin ne istediğini anlamak ‘’ diyerek Pazar payını arttırabilmenin en önemli etkenini fark edebiliyor.Müşteri temsilcilerinden oluşturduğu ekiplerle ve dünyada gelişmiş araştırma merkezleriyle işbirliği yaparak bilgi eksikliğini aşmayı başarıyor.

Veya tam tersi , gelişmiş dünya devi P & G ‘’ Birleştir ve Geliştir ‘’ modeliyle dünyanın herhangi bir yerinden gelen fikirleri hızla ürüne dönüştürebiliyor.

Meksika ‘da Çimento sektöründe Pazar lideri Cemex ,çalışanlarından oluşturduğu beyin fırtınası ekipleriyle yenilikçi yöntemler kullanarak ortaya çıkardığı fikirleri pazara uygulayıp rakiplerinin önüne geçebiliyor.

Yeniliklerin gelişmiş ülkelerde ortaya çıkmasının en önemli nedeni ; fikirlerin değerinin farkında olunması ve ürüne daha kolay dönüştürülebilmesi.

Gelişmişlerle ,gelişmekte olanların arasındaki en önemli fark ise düşünce yapısından kaynaklanmakta .

Pratik gelişim araçlarının gelişmekte olan ülke firmalarıncada kullanılabileceği düşünülsede ,düşünce yapılarını değiştirmedikleri sürece patinaja devam edecekleri açık.

Globalleşme güzel bir şey ,gelişmekte olanlardan da global şampiyonlar çıkabildiği sürece .

Hiç yorum yok: