25 Mayıs 2009 Pazartesi

Küresel Ekonomiden Bir Görünüm

En son veriler ekonomik büzülme oranının küçülmeye başladığını düşündürmekte . Fakat ekonomik büzülme geçen yılın son çeyreği ve bu yılın ilk çeyreğindeki serbest düşüşten daha iyiye gitse de iyimserlerin yeşilliklerin filizlenmesi olarak adlandırılan bu yılın ortalarında dibe vuracak ve 2010 ‘da büyüme potansiyelinin hızla ortaya çıkacağı tahminleri yerinde görünmemekte .

Verilerin dikkatli değerlendirilmesi kısa ve orta vadede yeşil filizlerden çok sararmış otları çağrıştırmakta .

İyimserlerle farklılığın nereden kaynaklandığına bir göz atalım .

Öncelikle ;

amerikada ve diğer gelişmiş ekonomilerdeki şimdiki derin ve uzatılmış U şeklindeki durgunluk bu yılın ortalarına kadar değil 2009 yılı boyunca devam edecektir .


İkinci olarak ;

V şeklinde bir büyümeden çok en azından 2010 ve 11‘de yüksek bir büyüme beklenmemektedir .

İki tane üç aylık büyümenin daha yüksek gelmesi yıl sonu veya gelecek yıl başlarında durgunluğun bitmesi olasılığını ortadan kaldırmaz . Firmalar stoklarını yeniden oluşturacaklar ve parasal ve vergisel canlandırmalar ertelenmiş yükselişlere yol açacak . Fakat amerikan ve global ekonomilerdeki yapısal zayıflıklar beklenen potansiyel büyümenin daha düşük olmasına neden olabilir .

Üçüncüsü ;

2010 ‘da büyümede iyileştirme denemelerinin yıl sonu kesilmeye yol açarak veya 2011 ‘ le birlikte petrol fiyatlarının hızla artması , artan vergiler , kamu borçlanmalarının maliyetlerinin artması gelişmiş ekonomilerde orta vadede mali sürdürülebilirlik endişelerini gündeme getireceğini , para basma sonucu oluşan mali açıkların iki yıllık durgunluk süreci sonrası enflasyonist etkilere neden olarak W tipi bir durgunluğa yol açabileceğini göz ardı edemeyiz .

kaynak:Roubini,rge

Hiç yorum yok: