1 Nisan 2009 Çarşamba

Küreselleşme Gelir Ve Gider , Şimdi İse Gidiş Zamanı

Dünyada yaşanan finansal krizle birlikte küreselleşme raydan çıkar mı ? sorusunun cevabı ‘’evet ‘ tir

Küreselleşme oldukça dinamik bir süreçtir . Bazı avantajlar üretir . Fakat tarihsel olarak bakıldığında oluşabilecek ani ve sert tepkilere karşı savunmasızdır .


Tekrarlanan tarihi örneklere bakıldığında küresel büyümeler finansal krizlerin çıkması , coğrafi karışıklıklarla sonuçlanmıştır .


18. yüzyılda büyük ve küresel İngiliz ve Fransız imparatorlukları sosyal ve ekonomik karışıklıklar içine girmiştir .

19. yüzyılın ikinci yarısında görülen gelişim birinci dünya savaşıyla çöküşe uğramış ve izleyen dönemde Büyük Ekonomik Buhran ortaya çıkmıştır .

Her küreselleşme dalgası toplumların ve kurumların uyum sağlayamadığı teknik bir avantajla yükselir .

Yirminci yüzyılın son çeyreğinde başlayan finansal kaynaklı küreselleşme de yalnızca ülkelerin değil , şirketlerin de uyum sağlama konusunda sorunları olduğu ortaya çıktı .

Ekonomilerdeki bozulmalar politik etkilerde yaratmakta .

İtalyanlar doğu avrupadaki borçluların kendi vergileriyle kurtarılmasını istememekte . Başvurulan mali teşvik paketleriyle yabancı üreticilere yardım edilmesine tepki göstermekte .

Küreselleşmenin sonuçları yeni psikoloji ve gerçeklere göre yarar ve zararlarının dengesi konusunda yeniden değerlendirilecek .

kaynak:whatmatters

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu biraz da teknoloji ile alakalı.Teknolojinin bu seviyeye ulaştığı bir dünyada tarihteki küresel teklemeler örnek olamaz gibi.
Bundan sonra küreselleşmenin ivmesi düşse de bu süreç devam eder.
Benim fikrim böyle.

Dr.Firma dedi ki...

Haklısınız .

21. yüzyıl başlarında finansal yeniliklerin duvara çarpması teknolojiyle de desteklenen finansal küreselleşmeyi duraksatsa da , teknolojik avantajlara sahip olan ülkelerin önümüzdeki dönemde fırsatını bulduklarında bu konuda ısrarcı olacakları açık olarak görülmekte .

İlginç olansa teknolojik avantajlardan uzak ülkelerin kendilerini geliştirmeden sınırsız küreselleştiklerinde maçları kaybetmeye devam edecekleri açık olmasına rağmen konuya çok sıcak yaklaşmaları .

Gelişmiş ülkelerde balık tüketiminin daha yüksek olduğunu da unutmamak gerek .