14 Nisan 2009 Salı

Brezilyanın Başarı Hikayesi

Brezilya dünyada son dönemdeki gerçek başarı hikayelerinden birisidir .

2003 yılındaki seçimlerde toplumsal politikalara önem veren bir başkan işbaşına gelmiş , diğer yandan ülkenin borçlarını ödeyememe riskleri dönemi kapanmıştır .

2004 – 2008 yılları arasında ülke emtea fiyatlarının artışından önemli faydalar sağlamış , bütçe açığının azaltılması için büyük çaba sarfedilmiştir .

2009 yılı için beklenen ekonomik büyüme % 1,6 olup bir çok ülkenin küçüldüğü ortamda iyi bir orandır .

Ülkenin başlıca şirketlerine bakıldığında ;

Petrol şirketi Petrobas’ın denizde bulduğu rezervler ile ilgili üretime 2012 ‘den itibaren başlanacaktır . Bu üretim ülkeyi ilk sıralardaki petrol ihracatçılarından biri haline getirecektir .

Embraer dünyanın üçüncü büyük ticari jet uçağı üreticisidir . Yaptığı atılımlarla ülkesinin ihracatında bazen birinci bazense ikinci sırayı almaktadır .

Natura , kozmetik konusunda dünyada sekiz ülkede faaliyet göstermekte ve ülkesinde pazar lideridir .

Uyguladığı başarılı ekonomik program sonrası Para Fonuna olan borcunu 2005 yılında kapatarak , tekrar borç almayacağını açıklayan ülkenin fona beş milyar dolara yakın finansman sağlayacağını açıklaması ekonomisinin geldiği nokta hakkında ipuçları vermektedir .

kaynak:nuwireinvestor

4 yorum:

Adsız dedi ki...

belki istisnai bir durum ancak bildiğim kadarı ile ülkenin en büyük ihraç kalemi futbolcuları.
Bu anlamda dünyada tek.
Bu sektörden gelen döviz sanırım resmi dış ticaret istatistiklerinde de yer almıyor.
Aynı bizdeki gurbetçi dövizleri gibi.

Dr.Firma dedi ki...

Ülke ekonomisinin 2008 yılında % 5,1 büyümesinde , 2007 'de 40 , 2008 'de 24,7 , 2009 ilk üç ayında 3 milyar dolar dış ticaret fazlası vermesinde futbolcularında,

Dünyanın başlıca ihracatçılarından oldukları şeker ,kahve ,portakal suyu ,sığır eti ve sanayi ürünlerinin de çorbada bir tuzu vardır mutlaka.

Adsız dedi ki...

Brezilyanın en önemli ihrac kalemlerinden birinin futbol endüstrisi olduğunu şu rakamların teyit etmesi gerekir.
Brezilya futbol endüstrisi 2007 yılında 17 milyar euro civarı seyretmiş.Ülke futbolunun GSYH'ya katkısı %4.8 olmuş. 14.000 futbol takımı ve 30 milyon futbolcusu var.Dünyada 89 farklı ülkeye futbolcu ihraç etmiş.Ülkemizde emekliliğini geçiren R.Carlos ve ülkesinin vasat futbolcularından biri olan Alex'in reklam ve sponsorlar dahil ülkemizden senelik 5-6 milyon euro ayrı ayrı döviz götürdüğünü düşünürsek bu ülkenin futbol endüstrisinden kazandığı paranın dünyanın başlıca ihracatçısı oldukları bazı kalemlerden geri kalmadığını hatta birçoğunu geçtiğini söyleyebiliriz.Sadece Alex'in bir yıllık ülkesine kazandırdığı döviz için tonlarca gıda maddesi ihraç etmeleri gerek.Bizim en büyük fındık ihracatçısı olduğumuz ama ülke ekonomisine pek yansıtamadığımız durum gibi Brezilyanın da ihraç ürünleri genelde katma değeri olmayan ilk el tarım ürünleri olunca futboldan elde ettikleri girdi daha bir önem kazanıyor.

Dr.Firma dedi ki...

Orpen ;

Araştırmalarınız futbolun Brezilya ekonomisine katkısının kaydadeğer olduğunu ortaya koyuyor .

Tarım ve hayvancılık ürünlerine bakıldığında , ülkenin bu konulardaki ihracatta dünyada ilk sıralarda olmasının önemli ekonomik etkilerinin bulunduğunu gösteriyor .

Gıda ürünleri üreticisi Nestlenin Latin Amerikadaki 72 fabrikasından 27 'sinin bu ülkede bulunması işlenmiş ürün ihracatının önem kazanması konusunda fikirler veriyor .

Yüksek teknoloji içeren petrol aramaları , uçak sanayi , yenilik gerektiren ve yoğun rekabet yaşanan kozmetik sektöründeki başarıları gelişmek için kararlılı olduğunu gösteriyor .Ekonomik verileride sonucu teyit ediyor .