3 Aralık 2008 Çarşamba

Bill Gates 'e Göre Yaratıcı Kapitalizm

Kapitalizm dünyada bir çok insanın hayatını iyileştirir ,

Milyarlarca insan ise bunun dışında kalır.Onlar pazarların anladığı dilden kendilerini anlatamazlar , bu yüzden yoksulluğun içine sıkışıp kalırlar ,önlenemez hastalıklarla karşılaşırlar , bir çoğu hayatlarını değiştirmek için bir şansa sahip olamazlar.

Ülkeler ve kar amacı gütmeyen bazı dürüst kuruluşlar onlara yardım konusunda büyük roller oynarlar.Fakat tek başına kalırlarsa onların çabalarının olumlu sonuçlar vermesi uzun süreler alır.

Bizlerin daha yaratıcı bir kapitalizme ihtiyacı var.Bunun anlamı , teknolojik yenilikleri kullanarak dünyanın fakir insanları için çaba harcanması.

Daha iyi bir dünya için daha fazla şirket daha fazla insanın hayat şartlarının iyileştirilebilmesi için çalışabilir.


Birkaç yıl önce U2 grubunun solisti Bonoyla barda otururken bir proje ortaya attı.Gecenin geç saatlerinde ondan duyduklarım beni çok fazla etkilemişti.Çok geçmeden Bono ‘nun kırmızı kampanyası gerçeğe dönüştü.Bugünse Gap , Hallmark , Dell , Microsoft gibi firmalar kırmızı işaretli ürünler satmakta ve karlarının bir kısmını aids ile savaş için harcamakta

Bu büyük bir olay . Güzel amaçları destekliyor ve hayat kurtarıyor.Yaklaşık 1,5 yılda kampanya tüberkuloz ve malarya ile savaşmak için 100 milyon dolar civarı bir rakam yarattı.Fakir ülkelerde yaşayan .80.000 insana hayat kurtarıcı ilaç sağlarken 1,6 milyon insana HIV virüsü testi yapılmasını sağladı.

Bu örnek yaratıcı kapitalizmin çalışabileceğini gösterir.

Yaratıcı kapitalizm büyük bir yeni ekonomi teorisi değil ,insanların hayat standartlarını biraz olsun düzeltebilmek için hayati sorulara cevap verebilen bir araçtır.

Dünyadaki problem hayat şartlarının olabildiğince hızla daha iyi olmasının ötesinde herkes için iyileştirilmesidir.

Gözden kaçırılmaması gereken bir diğer gerçek ise az gelişmiş ülkelerin , yalnızca destek ve yardımlarla istenen gelişmeyi sağlayamayacakları ,bu yüzden kendi gerçeklerine uygun politikaları üretmeleri gerekliliğidir.


2000 yılında kurulan ,16.3 milyar doların bağlı olduğu Melinda - Bill Gates Vakfının kurucularından Melinda ‘nın görüşleriyse şöyle ;

Paramızı akıllıca harcamalıyız ,bununla birlikte riskler de almalıyız ,büyük iddialarımızda olmalı.

Örneğin malarya hastalığını tek bir ilaçla yenemeyebilirsiniz fakat on tane ilacınız varsa bu konuda şanslı olursunuz.

kaynak:motortrend,hbs

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Şu anda dünyadaki açlık-işsizlik trajedi birkaç iyi niyetli medyatik insanın bireysel çabalarına bırakılamayacak kadar ciddi boyutta.Yapılanlar tabi ki desteklenmeli, yetersiz görülüp eleştirilmemeli bunun yerine yeni çözümler üretmeye çalışmalı.Bunun yönetim sistemleri ile de bire bir fazlaca bir ilişkisi yok.Hangi felsefi düşünceyi ele alırsanız alın eğer önceliğiniz, dünya nimetlerinin paylaşılmasındaki eşitliği öngörmüyorsa sonuç hüsran.

Dr.Firma dedi ki...

Dünya toplumlarının refahının arttırılması için önce kaliteli eğitim gerekiyor.İyi kötü , doğru yalnış yeterince farkedilemiyorsa fazlası zor görünüyor.

Fıkra Sevenlere dedi ki...

Selamlar.. Bence de kaliteli bir eğitim gerekli..Ama hangi altyapıyla..Paylaşabilir olabilmek sonuçta gücü gerektiriyor..Buna izin vermiyorlar ama.. Dikkat edilirse sömürge ülkelerinde ilk saldırdıkları yer eğitim politikaları..

Dr.Firma dedi ki...

Haklısınız ;

Çünkü eğitim ,ülkelerin gelişmesinin temelini oluşturuyor.

İyi bir eğitim sistemi olan az gelişmiş bir ülke veya kötü eğitim sistemi olan gelişmiş bir ülke henüz dünyada bulunmuyor.