23 Kasım 2008 Pazar

Çin Ve Hindistan Artık Teknoloji Satıyor

Dünyadaki bir çok insan Çin ve Hindistan ‘ı ucuz ürünler üreten ülkeler olarak bilirler.Az sayıda insan bu ve bazı diğer gelişmekte olan ülkenin yenilik ve beceri konusunda ilerlemelerinin farkındadır.

Verilere baktığımızda Çin ,Hindistan ve Rusya ‘daki bilim adamı ve mühendislerin yılda yüzellibin sayfa bilimsel yazı ürettiğini ve bu sayının bir çok batılı ülkeden fazla olduğunu görürüz.

Dünyada baktığımızda toplam bilimsel yazıların ;

% 25 ‘i Amerikalı , her biri % 6 civarı Japonya ve Almanya ,Fransa, İngiltere , Çin ve toplamda % 10 ‘dan fazla bir payla Brezilya ,Rusya ,Hindistanlı bilim adamlarının olduğunu görürüz.

Böyle devam ederse yukarıdaki gelişen ülkeler on yıldan kısa bir sürede Amerika seviyesine erişecekler.

Hızlı büyüyen ekonomiler artık toplam mühendislerin 2/3 ‘ünü talep eder durumdadır.

Çin ve Hindistan üniversiteleri bilim ve araştırma konularında dünyada sözü edilir hale gelmiştir.


Yedi kampusu bulunan Hindistan Teknoloji ve Pekin Tsinghua üniversiteleri yalnızca silikon vadisine giden 2.400 ‘den fazla mezun vermiştir.

Bu durum Çinli ve Hintli firmalarında yetenekli işgücü bulmasına katkı sağlamakta yeniliklere önemli etkiler yapmaktadır.


Örneğin Tata Motor firması neredeyse % 100 Hintlilerce 2.500 dolarlık Nano araba yapmıştır.Firma 21.yüzyılın otomotiv sektörünün öncüsü olmayı hedeflemektedir.

Bazı batılı firmalar bu ülkelerin yenilik yeteneklerinin farkındadır.GE ‘nin Banglore Küresel Araştırma Merkezinde çalışanların % 70 ‘i mastırlıdır.Burası 2000 ‘den bu yana firmaya 680 adet patent kazandırmıştır.

kaynak:bw

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Çin ve Hindistan beyin göçünü engelleyecek sosyal politikalar üretemezlerse,bu işin kaymağını yine ABD yer.Bilim insanı yetiştirmek kadar onu elde tutacak altyapıyı da sağlamak, çalışmaları için uygun ortam da temin etmek önemli.Bilim adamına bu imkanları sağlamak açısından bu ülkelerin ABD ile rekabeti şimdilik sözkonusu değil gibi.

Dr.Firma dedi ki...

Belirttiğiniz gibi ekonomik gelişme ,altyapı ve sosyal politikalarla desteklenmeli

Bu ülkeler kısa vadede gelişmişleri yakalayamasa da gelişme trendleri yukarıya doğru ilerliyor.Kişi başı gelirleri düşük görünebilir , yalnız yüzdesel olarak hızla artıyor.

Gelişmişler kendilerini toparlayamazsa süreç içinde bir yer değişimi söz konusu olabilir.