20 Kasım 2008 Perşembe

CEO 'lar Krizde Ne Yapmalı

Bu krizde insanlar sonuçlardan pozitif etkilenebilmek için çaba harcamalı.Bazı şeylere dışarıdan bakabilmek daha iyi liderlik konusunda katkı sağlayabilir.

Acil durumlar için kafa ve psikolojik olarak hazır değilseniz ,meydana gelecek sonuçlardan performansınız zarar görecektir.Bu durum uçak pilotundan okul yöneticisine kadar herkes için geçerlidir.

Hazırlıklı olsanız dahi kriz sizi güçlü bir şekilde test edecektir.

O zaman neler yapılabileceğini değerlendirelim.

Kendini tanı ;

Kulağa basit gibi gelsede çoğu lider güçlü ve zayıf yönlerinin tam olarak farkında değildir.

Kriz süresince güçlü yönler sizi taşıyacak ,zayıf yönler ise zorlayacaktır.Nasıl algılandığınızı yakın bulduğunuz meslektaşlarınıza sorun. Böylece kendinizi tanımanız hızlanacaktır.

Eğer A.Mulcahy'nin kendisiyle ilgili farkındalığı kilitlenseydi , Xerox ‘u sıkıntıdan kurtaramayacaktı.Kendisiyle ilgili yeterli bilgiye sahip olduğunda bir dizi şık hareketler yapmıştı.Onun yetenekleri mükemmel bir ekip oluşturması ve işleriyle ilgili güvenmesi olarak ortaya çıktı.Sonuç ise büyüleyici ve sürekli bir karlılıktı.

Kendin ol ;

Kriz uzlaşmayı gerektirir.Çalışanlar ,ortaklar ,medya ve kariyer ‘e dengeli bir şekilde tutunmak önemlidir.Kestirme yollar bulmak ve bazı şeylerden vazgeçmek

Örneğin Lincoln krizlerde tam bir liderlik gösterirdi.Bu günse ülkenin en büyük lideri olarak anılıyor .

Neden ?

Çünkü gerçek bir liderdi.Kendisine karşı her zaman dürüsttü , ev ödevlerine çalışırdı,alçakgönüllü ve güvenilirdi. Birliği korumayı her şeyin üzerinde bir görev edinmişti.

Kaosu tahmin et ;

Krizi zaman çizelgene yerleştir.Acil destek ekibinin hazır olması ve esneklik önemli.Yalnızca geçmiş tecrübelerine güvenme ,geçmiş öngörülerine takılıp kalma .

Egonu kontrol et ;

Liderler krizden bunaldığında her şeyi kendileri yapmayı seçerler.Böyle dönemlerde güçlü bireysel liderlik önemli olsada yeterli değildir.Ortak cevap önemlidir.Liderler krizin tesbitinde çoğu zaman yukarıdan aşağıya yaklaşımını benimserler.Oysa böyle dönemlerde aşağıda neler olup bittiğinin iyi anlaşılması gerekir.Yapılmazsa bir çok bilgi uçar gider.

Duygusal yan etkilere hazırlıklı ol ;

Liderler çoğu zaman kriz döneminde çok meşguldür.Önderlik ettikleri insanların duygusal ihtiyaçlarını unuturlar .Bu durum zayıf sonuçlar elde edilmesine ve duygusal kaos yaşanmasına yol açabilir.

kaynak:bw

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bence yerli Ceo'lar işlerini kaybetmemek için yeni stratejiler geliştirmeli.Çünkü en son Akbankın üç genel müdür yardımcısının ayrıldığını öğrendim.
Kriz üst düzey yöneticileri de vurmaya başladı.

Dr.Firma dedi ki...

Yeni stratejiler önemli.

Strateji geliştirmek bilgi ,geniş bakış açısı ve ekip çalışması gerektirir.

Bunlar yerine getiriliyorsa firmalarda ,yöneticilerde ayakta kalır.