8 Ekim 2008 Çarşamba

Yardım Edecek Kimse Yok mu ?

Bir ülkede yaşananlardan başka ülkeler de dersler çıkartabilir mi ?

Enflasyon ve faiz oranları yükselişe geçmiş , ülke parası serbest düşüşte. Bankaları kamulaştırılmakta ,uluslar arası bankalar artık para göndermiyor.

İzlanda çöken bir tuğla görüntüsünde.

Cuma günü bankaların önünde uzun kuyruklar oluşmuştu.Dünse süpermarketlerin döviz bulamadıkları için gıda maddeleri ithalatı yapamadıklarını açıklaması sonrası insanlar yağ ve makarna alabilmek için marketlere yönelmişti.

Ülke 1990 ‘ların sonlarından itibaren yurt dışından çok fazla borçlandı.Bu gün ise borç dağı içinde ülke parası dibe vurdu.

Üretimden uzaklaşan bir ülke,parasının değer kaybını ihracatını arttırarak fırsatlara dönüştürebilir mi ?

Keşke üretimden bu kadar uzaklaşmasaydı.

Önümüzdeki birkaç yıl zor geçeceğe benziyor.Etkiler firmalara da zor günler geçirtecek.

Ulusal ekonomisinde sanayiden uzaklaşarak bankacılık ,sigortacılık ,finansman gibi hizmet sektörlerine yönelen ülke büyük bir borç içinde.

Sanayiden kaçışın etkileri süpermarketlerde gezinti yapıldığında açık bir şekilde görülmekte.

Önümüzdeki yıllar ise yaraları sarmakla geçeceğe benziyor.

kaynak:d-day

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel bir yazı.

Amerika'da şişen "gelirini arttırmadan bolca kredi alıp tüketimini arttır" balonu patladı ve mevcut kriz sürecine girdik. İlk dalgayla finans sektörü etkilendi. Amerika'da bankalar krizde, ekonomisi finans sektörüne dayalı İzlanda çöktü, duyduğum kadarıyla İngiltere'de bankaların büyük çoğunluğu devletleştiriliyor. İkinci dalga, finansın birincil derecede vuracağı Emlak, Otomotiv ve Perakende sektörleri olacak. Bu alandaki şirketleri sıkıntılı zamanlar bekliyor. Muhtemelen kriz dönemi sadece sakinleştirici ilaçlar piyasasını hareketlendirecek!

Dr.Firma dedi ki...

Haklısınız.

Kapitalizm yanlış olmasada wahşisinin yanlış olduğu dünya örneğinde görülmekte.

Sakinleştirici üreten ilaç firmalarına yatırım yapmak gerek :)

Veli KOCATÜRK dedi ki...

Gerçekleri görebilmek açısından çok öenmli bir yazı.Elinize sağlık. Okurken gözlerimde Türkiye'nin on yıl sonraki hali canlandı.Umarım bu kriz bizi kendimize getirirde bu ekonomi oyununda bizde varız deriz...

Dr.Firma dedi ki...

Vakit nakit midir ?

Sonuçlar konusunda haklısınız.

Başka bir gözlükle değerlendirirsek ;

İthalata bakmaz yalnız ihracata bakarsanız ,dış ticaret açığı bizi etkilemez derseniz ,üretimin ne kadarının ithalata bağlı olduğunu gözardı ederseniz ,toplam borcu önemsemezseniz ,sonuçlar fena değilde diyebilirsiniz.

Bakmakla görmek arasındaki farkın iyi ayırdedilmesi gerekiyor.