7 Ekim 2010 Perşembe

Ali Sabancı 'dan Aile Şirketlerine Tavsiyeler


Ali Sabancı, Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen ''Türkiye Global KOBİ'ler Platformu'' kapsamındaki ''İş Ortağım Buluşmaları''nda yaptığı konuşmada, Pegasus Hava Yolları'nın gelişimini anlattı.

''Nasıl zengin olunuyor?'' diye kendisine sorular yöneltildiğini belirten Sabancı, ''Bunun çok basit yöntemi var. Esasında ben doğuştan girişimciyim. Ben babamı da anamı da doğru seçmişim'' şeklinde esprili bir cevap verdi.

Yolcuların yeni güvenilir uçaklar, uygun fiyat, geniş yurtiçi ve yurtdışı uçuş ağı, zamanında kalkış performansı istediğini vurgulayan Sabancı, 2006 yılında 408 kişi olan Pegasus ailesinin bugün 1132 kişi olduğunu belirtti.

Şirketin karının yüzde 10'unu Pegasus çalışanlarına dağıttığına ve 2009'da 917 çalışanın bundan faydalandığına işaret eden Sabancı, aile şirketlerine seslenerek ,

''Kendi kendinize yetme ihtimaliniz, bu iş dünyasının rekabetçi ortamında çok gerçekçi ve yeterli değil . Paylaşmayı da bilin . KOBİ'ler için de bu çok önemli . Bir gün geliyor baba oluyor 65 yaşında, çocuk oluyor 45 yaşında. Çocuk babanın gölgesinde . Baba öldüğü zaman çocuk o zaman duruyor. Çünkü, tecrübesi yok'' diye konuştu.


Sabancı, şirketlerin yaşayan bir organizma olduğunu, kendi kararlarını verecek hale gelmesi gerektiğini ifade etti.

Adana'da doğduğunu, aile şirketi kültüründe büyüdüğünü, cumartesi günleri babasıyla veya amcalarıyla fabrikaya gitmekten gurur duyduğunu anlatan Sabancı,

''Aile şirketinin bir sorunu var; aile fertleri işleri yönetirken ve büyütürken kendi kendilerine yeter zannediyorlar. Ben 2004'te biraz da bu sebepten dolayı Sabancı ailesinden ayrıldım'' dedi.

''Bir de şu soru soruluyor; baban Sabancı olmasaydı sen bunları becerebilir miydin? Mantıklı bir soru'' diyen Ali Sabancı,

Annesi babası kim olursa olsun herkese hayatta bir oyundaki gibi ''bir el, bir kağıt'' dağıtıldığını, burada önemli olanın eli iyi oynamak olduğunu söyledi.

kaynak:gg

1 yorum:

çağatay dedi ki...

doğru demiş