17 Şubat 2009 Salı

Bir Lider Olarak Kendini Tanımla

Ekonomi dünyası tepetaklak oldu ve bir yıl kapandı.Değişikliklerle gelen yeni yılda uzun bir maratonu göz önüne alarak neler yapılabileceğine bir bakalım.

Bir lider olarak en değerli yatırım , bu gün ve gelecekte senin için en önemli şeyin ne olduğunu tanımlamak olacaktır . Bu liderlik düzeyini bir sonraki seviyeye çekebilmek içinde gereklidir .

Aşağıda bir test var ve denemek hiçbir risk içermiyor .

Nereden nereye geldiğine bak

Hayat hikayende geriye dön ve senin için önemli dört olayı tanımla
O anlar bu gün kim olduğunu tanımlar.Sırasıyla her biri sahip olduğun değerleri ve hayatının yönlenişini gösterir.

Liderlik vizyonunu tanımla

Kişisel liderlik vizyonunu belirtmen kısa ve uzun vadede yapmak istediklerine konsantre olmanı sağlar.Bunu arada bir gözden geçirmen beklenir. En büyük yararı vizyonunla ilgili hayallerini gerçekleştirilebilir bir gelecek için zorlamak olacaktır.Bu gün ve on yıl sonra nasıl bir lider olmak istediğini yazarak tanımla.

Dört konuyu değerlendir.

Bu çalışma hayatında etkili dört konuyu anlama ve onlara konsantre olma şansı sağlar.Süre , enerji , dikkatini çeşitli insanlara ve projelere doğru bir şekilde dağıtarak yönetme şansı verir.

kaynak:hbs

2 yorum:

Adsız dedi ki...

şu an kendi sektöründe ülkenin en önemli ceo'su olan biri ile ortaokul zamanı üç sene aynı sınıfta okudum.
iyi bir eğitim akabinde iyi bir iş veya ceo düzeyinde bir donanım için kişisel gelişim düsturlarından çok başarıyı getiren daha önemli faktörler olduğunu düşünüyorum.Aile,ekonomik refah ve sosyal çevre gibi.

Dr.Firma dedi ki...

Orpen ,

Konuya farklı bir açıdan bakmışsınız.

Aile ,ekonomik , çevresel faktörler yarışa bir veya birkaç adım önde başlatabiliyor. Bir çok örnekte ise yarışı ilk sıralarda bitirmeye neden olmuyor.

Çünkü

- Yarışa önde başlayanlar geçilme ihtimallerini yok sanarak yavaş hareket edebiliyor ve bir süre sonra kendilerini yeterince geliştiremeyerek yarıştan kopuyor.

- Doğuştan ve sonradan elde edilen yeteneklerin birleşimi yeterli değilse , iyi bir pozisyondan işe başlansa ve kariyer merdivenleri hızla çıkılsa da , firma pazarda benzer çıkışlar yapamıyor.

Belirttiğiniz faktörler aile şirketlerinde önem kazanıyor.

Gerçek kurumsallarda ise doğuştan ve sonradan geliştirilen yeteneklere sahip çalışanlar daha değerli oluyor.

Bu yüzden ;

Dünya genelinde , Kurumsal şirketler , aile şirketlerine karşı istisnalar hariç yarışı kazanıyor.