28 Aralık 2010 Salı

Ürün - Marka - Yenilik İlişkisinde Alışılmadık Başarılar


Geçen gün müzik dinleyerek yürüyüş yaparken , bu günü düşünerek geçmişe baktığımda Metallica , Ümit Besen , Yalı Çiftliği ve diğer bazı markaların aklımda kalmış olduğunu farkettim .

Bazıları büyük bütçelerle reklam kampanyaları yapsa , bazıları yapmasada , şu an reklam kampanyaları olsada , olmasada ...

Bazıları kısa süre içinde tanınsa , bazıları için pazara yerleşmek daha uzun süreler alsada aradan yıllar geçmesine rağmen ortak noktaları , bilinirliklerinin hala yüksek olması .

Bazı müzik grupları ve markalar yıllar önce bir çok insanın ilk aklına gelenler olsada şu an ; hatırlamak için hafızaların oldukça zorlanmasına gerek var .

Yaptığınız işte kalıcı olabilmek için yıllar içinde kendini yenileyen bir ürün yelpazesi , imaj yenileme önemli ise de geçmişten bu güne başarısını sürdüren bazı markalar bu özellikleri yeterince uygulamaz görünerek talep edilebiliyor .

Hala , rakiplerine karşı üstünlükleri onca rekabete rağmen fazla etkilenemiyor .

Geçenlerde gittiğim kalabalık bir konserde müzik grubu 20 ile 30 yıl önce popüler olan şarkılarına en fazla alkışı alırken , bu parçalara eşlik eden izleyicilerin ortalama yaşı da 20-30 arasındaydı .

Geçmişten günümüze dekorasyon dahil hiç bir şeyini değiştirmeden gıda sektöründe faaliyet gösteren Yalı Çiftliği , büyük reklam kampanyalarına ihtiyaç duymadan açtığı yeni mağazalarında tüketicilerden kolayca talep görebiliyor .

Ürün , marka , yenilik ilişkisinde bazıları , çok kabul gören işletme bilimi kurallarını fazlaca uygulamasada sürdürülebilir başarıyı yakalayabiliyor .

Yenilikler kalıcı olabilme konusunda önemli olsa da , terside geçerli olabilir mi ?

Bu başarılarda , işletme biliminin henüz yeterince üzerinde durmadığı kuralların olabileceği konusu üzerinde düşünmeye değer .

Hiç yorum yok: