Dünyada ,haftada 4,5 gün çalışıp konusunda global pazar lideri olan firmalar olduğunu biliyoruz.
Bazıları daha da abartmış ;
'İşini bitiren istediği kadar tatil yapabilir'
Dünyada IBM, Best Buy, NetFlix gibi şirketler tarafından uygulanan ’işini zamanında bitiren çalışana istediği kadar tatil izni’ uygulaması verimliliği artırdı.
YÖNETİCİYE SÖYLEMEK YOK:
IBM Amerika’da çalışan 350 bin kişi artık izine çıkmak için yöneticilerinden izin almak zorunda kalmıyor. Çalışanların tatil planlarını network üzerinde kurulan elektronik takvime bildirerek şirketi haberdar etmesi yeterli oluyor.
Buna karşın, bildirilen bu tatil sürelerinin tüm çalışanlar tarafından izlenebiliyor oluşu, caydırıcı etki yaratıyor. Rakibinin eline koz vermek istemeyenler, tatil için ayrıldıklarında bile çalışmak zorunda kalabiliyor.
SUİİSTİMAL EDİLMİYOR:
Yapılan araştırmalara göre çalışanlara ’dilediğin kadar izin’ politikasının uygulandığı şirketlerde, bu uygulamanın suiistimal edilmemesi iki ana nedene bağlanıyor. Global İş Gücü İlişkileri (Global Work Force Relations) Başkanı Richard Calo, bu etkenlerden ilkini ’değişiklik değişikliktir’ olarak açıklıyor. Calo, "İş bitirildikten sonra çalışanın gününde değişiklik yapması bizi ilgilendirmiyor. Gün sonunda değişen birşey olmuyor" diyor.
SERBESTLİK BASKI YARATIYOR:
İstenilen kadar izin uygulamasının sanıldığı kadar serbestlik getirmediğini de savunan Calo, "Bu serbestlik herhangi bir sorun yaşamak istemeyen çalışanlar üzerinde baskı yaratıyor. Bu da hata yapmaktan korkan çalışanın daha kaliteli işler çıkartmasını sağlıyor" diye konuşuyor. Yeni uygulama firmaların ofis giderlerinin de düşmesini sağlıyor. IBM çalışanlarının yüzde 40’ı video konferans, cep telefonları ve internet aracılığıyla evlerinden ya da "e-mobility merkezlerinden" işlerini yapabiliyor.
’İşyerinde olmalısın’ kuralı hastalanma oranını artırıyor
’İŞİNİ zamanında yap, kafana göre tatile çık’ modelinin çalışanların performans kaygısının yanı sıra kendilerine duyulan güveni suistimal etmemek için de çaba harcadıklarına dikkat çeken analistler, "Çalışanın her zaman iş yerinde olmasının beklendiği şirketlerde hastalandığı için işe gelemeyenlerin oranı artıyor. Yöneticileri uzun süre izin kullanmayan çalışanlar da izin kullanmaktan çekinebiliyor" dediler. IBM yöneticileri ise çalışanlarının izin sürelerini kayıt altında tutmadıklarına dikkat çekerek, "Bizim için önemli olan işi zamanında bitirilebilmesi. Bu yapıldığı sürece isteyen dışarıdan da çalışabilir" diye konuştu.
SONUÇ
Verim arttı ,Bunda her çalışanın rüyası olan izin politikasının ’iş arkadaşlarının denetimine takılması’ etkili oldu. Görevini zamanında tamamlayan çalışanın, çalışma saatlerine serbestlik getiren bu uygulama sonucunda şirkette çalışanların tatil için kullandığı izin ortalaması ise 3-4 haftada kaldı. Çalışanlar, sürenin daha fazla uzamamasında, performanslarının rakipleri olan iş arkadaşlarının altında kalmasından duydukları endişenin etkili olduğunu belirtiler.
Bizde gelecek 5 yılda uygulanabilir mi ? Cevabı hepimiz biliyoruz
kaynak : habertürk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder