Maganda kelimesinin sözlük anlamı Dil Kurumu sözlüğünde Görgüsüz, kaba, anlayışsız, terbiyesiz ve uyumsuz kimse olarak geçiyor.
Biz Girişimsel Magandalık 'ta yer alan Girişimci Magandaları farklı bir anlamda degerlendiriyoruz .
İş hayatında Girişimsel Magandalıgın içinde bulunulan sektörün gerçeklerini göremeden yol almaya çalışmak veya karlılığın bulunmadığı veya ileride bulunmayacağı bir sektöre girmek olduğunu düşünüyoruz.
Bu tür magandalar ve destekçileriylede zaman zaman karşılaşıyoruz.
Nasıl mı ?
Örneğin herhangi bir sektörde çalışıyorsunuz ,bir arkadaşınız da başka bir sektöre girmiş , '' O ,bu işe girdiğine göre bende giriyim , O işini bilir ''şeklinde körü körüne bir yaklaşım içinde olursanız sizde girişimsel magandalık sınıfında yerinizi aldınız demektir.
Bu sınıfa girmek her zaman olumsuz sonuçlarada yol açmayabilir.Arkadaşınızın girdiği iş tesadüfen çok karlı da çıkabilir.Siz ne kadar kötü yönetseniz de kazanabilirsiniz .Şansınız varsa
Yeni bir işe girerken de durum farklı değildir.
Bir işe başlarken başarı şansınızı dünyayla entegre olarak yükseltmek elinizdedir.
Girmeyi düşündüğünüz sektör dünyada nereye gidiyor ?
Sektöre girmek için zamanlama uygun mu ? Dünyada konu popüler olsa da kısa sürede yatırımınızı geri döndürme şansınız olmazsa finanse edebilicek misiniz ? Veya bir süre beklemelimisiniz ?
Siz geleceği olan bir sektöremi yoksa pazarı daralan bir sektöremi yatırım yapıyorsunuz ?
Sektörde diğer ülkelerde çalışan firmalar ,konu ile ilgili yapılmış pazar araştırmaları var mı ? Yoksa siz yaptırıyor musunuz ?
Gelişmiş ülkelerde bu konuda faaliyet gösteren başarılı firmalar ne tür stratejiler uyguluyor ? Bu stratejiler ışığında ülke şartlarına uygun farklı stratejiler geliştirilebilir mi ?
Pazarda rakipler var mı ? Varsa büyükler kim ? Rekabet koşulları nasıl ? kimin ne kadar pazar payı var ? Pazar yeni firmaları kaldırabilir mi ?
Sektörde rakipler varsa sizi pazar dışına atabilmek için ne tür stratejiler uygulayabilir ? Buna karşı ne tür önlemler almalısınız ?
Sektörde başarıyı yakalayanların stratejileri nasıl ? Neyi farklı yapıyorlar ?
Girdiğiniz işte müşteri davranışları nasıl ? Neye önem veriliyor ?İhtiyaçlar tam olarak karşılanabiliyor mu ,eksikler neler ? Pazarın büyüklüğü ne kadar ? Ne kadar daha büyüyebilir ?
Fizibilite sonuçlarınız ,gördüğünüz hayalle uyuşuyor mu ?
Girişim başlığında yer alan '' İş başarısında 10 önemli adım '' sizi bu işi başaracağınız sonucuna götürüyor mu ?
Bunları yapıyorsanız Girişimci Maganda olma şansınız görünmüyor.Başarı şansınız oldukça yüksek ,Yolunuza devam edin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder