Eğitimle birlikte işe uygun insanların gelişiminin sağlanması bir iş becerisidir .
Şirketlerin büyük veya küçük olmasıyla ilişkisi olmaksızın çoğu insan eğitimin öneminin farkındadır . Dünyanın neresinde olursa olsun işe uygun çalışanlara sahip olmak firmaların başarı nedenleri arasındadır .
Şirketlerin çeşitli nedenlerle eğitime önem vermesi gerekir .
Örneğin Asya kıtasında çalışan sirkülasyonun dikkat çekecek şekilde yüksek olmasının başlıca iki nedeni vardır .
Firma rekabetin yüksek olduğu ve hızlı büyümenin gerçekleştiği Çin gibi bir ülkedeyse çalışanlar küçük ücret farkları için iş değiştirebilmektedir .
İkincisi ise şirketlerin çalışanlara karşı katı yaklaşımıdır.
Bazı şirketler çalışanlarına standart altı imkanlar sağlarken , iş ortamında mantıksız bir baskı uygularlar . Böyle durumlarda insanlar kendilerini finansal ve duygusal olarak daha iyi hissedebilecekleri iş ortamları arar .
Eğitim ise çalışanların veya ürünleri satan firmaların yeteneklerinin geliştirilmesi yanı sıra sosyal bir ortam da sağlar ve şirket hedeflerine ulaşılmasına önemli katkılar yapar .
kaynak:entrepreneur
3 yorum:
yazıda işe uygun çalışanların seçilmesinden bahsediliyor.Bu konu daha önceki yazılarda da geçti.Ancak canlı bir örnek vereyim ülkenin en büyük çok uluslu petrol şirketinde rastladığım orta ve üst düzey yöneticilerden bir kısmı makine mühendisi ve yönettikleri departmanlar üretim-pazarlama ve kimi zaman da insan kaynakları.Bahsettiğim şirket dünyada da sektörünün lideri.
Şimdi bu gözlemden sonra teorik tavsiyelere nasıl inanalım.
Benzer yapılanmalara başka büyük şirketlerde de rastladım.
Çağatay bey ;
İnsanların aldıkları okul eğitiminin dışındaki konularda başarılı olmasının önemli nedenlerinden biri , bu şirketlerin kurumsallaşmış olması . Alınan şirket içi-dışı eğitimler , bilimsel sonuçlara dayanan performans değerlendirmeleri , insanların yetenekleri ile birleşince ortaya iyi sonuçlar çıkıyor .
Çok haklısın doktorum. Sadece okul eğitimi asla yetmez. Hayat zaten bir okul. Eğitimin her türlüsü gerekli.
Yorum Gönder