4 Aralık 2007 Salı

Geçmişe Ve Geleceğe Bakış

Aşağıdaki yazı '' Körler sağırlar birbirini ağırlar '' modelinden uzaklaşıp dünyada neler olduğunun farkına varılmazsa ,başımıza neler geldiği kadar geleceğinide çok güzel özetliyor.

Referanstan Faruk Türkoğlu yazmış ;

Küreselleşme döneminde herhangi bir ülkenin yerli sanayi kuruluşları pazarın hem yukarısından hem de altından gelen rekabet baskısı ile karşı karşıya kalır.

- Zengin ülkelerin şirketleri ithalat veya kurdukları yabancı sermaye ortaklıkları ile önce büyük kentleri ve pazarın yüksek gelirli kesimini hedef almış görünür. Bu aşamada “Bize bir şey olmaz” deyip önlem almayı ihmal eden yerli şirket yöneticileri, bu gafletlerin bedelini çok ağır öder.

Çünkü çokuluslu dev şirketler, daha sonra orta gelirli tüketicileri, son aşamada ise düşük gelirlileri hedef kitle olarak görür. Küçük ve orta büyüklükteki şirketler önlem almaya başladığında, atı alan Üsküdar’ı geçmiş ve tüm ülkeye yayılmıştır.

- Yoksul ülke şirketleri ise önce düşük gelirli tüketicilerin pazarına ucuz fiyatlarla girer. Bu kez gaflet içinde olma sırası büyük yerli şirketlerin CEO’larındadır. Onlar da “Bu tapon mallar, bizim kaliteli ürünlerimizle boy ölçüşemez” diye düşünür ve rakiplerini ciddiye almaz. Ancak bu şirketler zaman geçtikçe, daha kaliteli ürünlerle orta gelir grubuna yönelir. Araştırma-geliştirme altyapısı kurulduktan sonra bu kez hedef üst gelir gruplarıdır.

Bu sürecin yakın tarihte çok örnekleri var: 30 yıl önce refah düzeyi Türkiye’nin gerisinde olan Güney Kore’nin otomotiv ve elektronik şirketleri 30 yılda zengin ülke şirketleri ile aynı sınıfa girmeyi başardı. Çin’in Haier şirketi ise son 20 yılda ABD pazarında bile kendine yer açtı.

Hiç yorum yok: