Kurumsallık başarı açısından çok önemli ,yalnız ne olduğunu anlamak daha önemli ,yani sadece kurumsal yapıyı oluşturmanın az gelişmiş bir ülkede demokrasi olması gibi ,fazla bir anlamı yok ,önemli olan bunu uygulayabilmek ,alışılagelmiş hantal yapıyı değiştirmek ,işe odaklı olmak ,denetim sistemini kurmak ,yetki sorumlulukları belirleyip uygulamak ,rakamları konuşturmak ,performansı başarıya göre ölçmek ve işte elde edilen sonuçları her zaman kişisel ilişkilerden önde tutmak .
Başarı gelmeye başlamış mı ? Evet , Çünkü ;
Unlu ve unlu mamuller sektöründe 1961 yılında faaliyete geçen Eti, profesyonel yöneticilere emanet edilmesinin birinci yılını yüzde 20 büyümeyle kapatacak. CEO Hazım Ellialtı, 2003'ten beri yüzde 36,1'le en yüksek pazar payına ulaştıklarını belirterek "2007 yüzde 20 ile agresif bir büyüme yılı oldu.
Devam edebilir mi ? Evet , Çünkü ;
Bu büyüme sürerse 4 sene sonra 1 milyar dolarlık bir şirket haline geliriz" dedi.
Bazen görüş ayrılığı oluyor mu ? Evet ,Çünkü ;
Ellialtı, "Tabii ki çatışmalarımız oluyor ama bizim hedefimiz şirketi olması gereken yere getirmek" dedi.
Profesyonel yönetim tecrübeli mi ? Evet , Çünkü ;
Geçen yıl 4 Eylül'de 20 yıl çalıştığı Unilever'den Eti'nin CEO'luğuna getirilen Hazım Ellialtı, göreve gelişinin birinci yılının bilançosunu düzenlediği sohbet toplantısında anlattı. "Bir yılda çok iyi sonuçlar aldık. Bugün belki de Eti'nin tarihinde ilk defa olan bir şekilde bu rakamları paylaşıyorum" diyen Ellialtı, "Temmuz 2007'de ciro pazar payımız yüzde 36,1 oldu. Eski oranlarda yüzde 34 diye bir rakam vardı. Sene başından beri 0,7 artış oldu" açıklamasını yaptı.
Rakamlara hakim olunmuş mu ? Evet , Çünkü ;
ETİ Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Hazım Elialtı son bir yılda gerçekleştirdikleri yeniden yapılandırma çalışmalarıyla belli bir noktaya geldiklerini söyledi. Ellialtı Eti Grubu'nda dört şirketin bulunduğunu anlattı. Eti Gıda, Eti Pazarlama, Eti Makine ve Tam Gıda'yı bünyesinde bulunduran şirketin konsolide rakamlarını çıkardıklarını bu rakamları bu halde ailenin bile ilk kez gördüğünü söyledi.
Vizyon geniş mi ? Evet , Çünkü ;
Çikolata ve çikolatalı ürünlerde birkaç hamle yapacağız. Lezzet değişti. Ambalaj ve komünikasyon değişti. Belçika'dan dünya çapında uzmanlar getirdik ve dünya çapında araştırmalar yaptık. Şimdi artık çok iddialı bir ürüne sahibiz" dedi.
Çalışanların hedefi ,Firma statejileri var mı ? Evet , Çünkü ;
Perakendede önemli satış teknikleri uygulamaya başladık. Soğuk satışa geçtik. Prim sistemini başlattık.
Artık pazarlamacılarımız işadamı gibi davranıyorlar. CEO ve çaycı için aynı hedefleri koyduk."
Performans önemsenmiş mi ? Evet , Çünkü ;
3 bin 400 kişinin çalıştığı şirketlerimizde 650 beyaz yakalı vardı. Bunların 100'ünü daha genç ve hırslı bir kadroyla değiştirdik. Mavi yakalı kadromuza 200 yeni ekleme yaptık."
Aile başarılı mı ? Evet , Çünkü ;
Eti'nin kurucusu Firuz Kanatlı'nın 45 yıl sonra şirketi gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde bırakmak için profesyonel yönetime geçtiğini söyleyen Ellialtı, ailenin dört üyesinin operasyondan yönetim kuruluna çekildiğini hatırlatarak kurumsallaşma yolunda bir yılda önemli adımlar attıklarını söyledi. Yönetim kurulunda 5 profesyonele karşı 4 aile üyesinin olduğunu, yönetim kurulu ile icra kurulunun birbirinden ayrıldığını anlatan Ellialtı, şunları söyledi: "18-20 yıl uluslararası bir şirkette çalıştıktan sonra bir aile şirketinin profesyonelleşmesine liderlik etmek heyecan vericiydi. Hızlı bir dönem yaşadık. Genç ve hırslı bir kadro oluşturduk.
Örnekten ders çıkarılabilir mi ? Evet , Çünkü ;
Başarılı olursak bu Türkiye'deki birçok aile şirketi için de önemli bir gösterge olacak diye düşünüyorum."
Ellialtı bir yıl öncesine kadar yoğun bir şekilde işin içinde olan aile bireylerinin şimdi yeni bir hayatla karşı karşıya olduğunu dile getirirken "Aile üyeleri 'Bizi işsiz bıraktınız' diye şaka yapıyor" diyor. Şirketin kurucusu Firuz Kanatlı'nın Onur Başkanı olduğunu, oğlu Firuzhan Kanatlı'nın ise Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu anlatan Ellialtı, Aydan, Gülden ve Gülay Kanatlı'nın da yönetim kurulu üyesi olarak faaliyet gösterdiğini belirtti. Ailenin şimdi bir üniversite projesi olduğunu ve bir vakıf kurulması için inceleme yapıldığını anlattı.
Bu başarı devam eder mi ? Evet ,Çünkü ;
İçinde bulunduğumuz yüzyıl da bilimsel olarak da başarı ve başarısızlığın kuralları belli ,oyun kuralına göre oynanırsa başarı kaçınılmaz.Özellikle kuralların yeterince anlaşılıp önemsenmediği bir iş dünyasında
kaynak : referans ,radikal,sabah ,milliyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder