28 Aralık 2008 Pazar

Henüz Net Değil

Roubini pazarlar ve ekonomiler için en kötünün henüz görülmediği konusunda uyarı yaptı.

23 Ekim günü finansal pazarların potansiyel kapanma ihtimalini öngörmüş ,bir gün sonra amerikan hisse senedi fiyatları % 6 ‘nın üzerinde düşüş göstermişti.

Bununla birlikte o , bir diğer büyük durgunluk beklemesede yöneticilerin hızlı ve akılcı harekete geçmeleri gerektiğini belirtmişti.

Burada onun bakış açısından başlıca konular şunlardı ;

- Şirketlerin taahhütlerini yerine getirememesi ,

- Amerikadaki durgunluk grafiği U şekli yerine ,L şekline dönerse yöneticilerin yeniden kontrolü sağlayamayacakları ,

- Mal ,işçilik ,emtea piyasalarında , finansal piyasalarda ,şirket ve ailelerin kazançlarında fiyatların ve toplam talebin düşmesi ,

- Hisse senedi piyasalarında fiyatların 2009 sonbaharında en düşük seviyelere gelmesi ve sonra Japonyada 90 ‘lı yıllardaki gayrimenkul ve hisse senedi krizi gibi yıllarca sürebilecek bir durgunluk dönemine girilmesi.

Ona göre Amerikada varlıklar ,ticari ürünler , menkul değerler ,konut ,ve dolar oldukça riskli.Güvenli olmak için nakit ve benzeri ürünler daha iyi.On yıllardır süren doların rezerv para olması gittikçe aşınacak.

kaynak:moneybob

24 Aralık 2008 Çarşamba

Varlıklarınızı Koruyun

Mortgage kaynaklı çöküşün gelişini tahmin eden Newyork üniversitesi ekonomi profesörlerinden Roubini ‘’ Varlıklarınızı koruyun ‘’ diyor.

Güncel düşünceleri ise şöyle ;


2009 yılı boyunca devam edecek ağır bir durgunluğun ortalarındayız , Amerikada ise son elli yılın en kötüsü.

Büyük bir kredi balonu patladı.Geriye dönüş yok ve dipte değil.

İpotekli kredilerden kredi kartlarına ,öğrenci kredilerinden şirket bonolarına kadar.

Ağır bir şekilde her şey geriye gidiyor.Bu nokta yalnızca amerikanın durgunluğu değil , tüm gelişmiş ekonomiler güçlü bir inişe başladı. Ve Çinle başlayan gelişen pazarlar .Daha kötü olmaya başlayan küresel bir durgunluğa sahibiz.

Bir şeyler sokaktaki insan için daha kötü olacak. 2009 boyunca Amerikada büyüme negatif olacak. İyileşme ise 2010 ve 2011 ‘de % 1 - % 1,5 arası düşük oranlarda .2010 ile birlikte işsizlik % 9 ile tepe yapacak görünüyor.Ev fiyatları zaten % 25 düşmüş durumda. Tahminlerime göre % 15 daha düşebilir.

Gelecek oniki ay için riskli varlıklardan uzak kalacağım . Borsadanda , emteadanda , kredidende . Likit ve nakit benzeri enstrumanlarda duracağım.

Düşük gelir elde etmek , varlığın yarısını kaybetmekten daha iyidir.

Keşke daha neşeli olabilseydim.Fakat bir yıl önce haklı çıktım ve tahminimce bu yılda haklı çıkacağım.

kaynak:moneybob

21 Aralık 2008 Pazar

Krizler Küçük İşletmeler İçin Şansa Dönüşebilir mi ?

Küçük işletmeler ve bireysel iş yapanlar bu krizde kendilerine yararlar sağlayabilecek fırsatlar yaratabilirler.

Küçük işletmelerin avantajı değişen ortamlara kolay uyum sağlayabilmeleridir. Daha düşük giderler ve krediye daha az bağımlılık.

Onlar müşteri ilişkilerine daha fazla ağırlık vererek ,fırtınada boşlukta kalan müşterileri toplayarak fırsatlar yaratabilirler.

Örneğin ben firmam Envescent ‘i bilgisayar tamiri , veri kurtarma ve benzeri diğer tüketici ve küçük işletmeleri ilgilendiren konulara yönlendirdim.

Web saklama ve e-ticaret konularından ise uzakta kalmayı tercih ettim.

Değişimdeki nedenim küçük işletmelere bu ortamda daha kaliteli bir hizmet sunabilecek olmamdı.

Diğer hizmetlerden ise pazarda talebin düşeceğini düşündüğüm için uzaklaştım.

Benim şansım ,krizin e-ticarette ve web saklamada talebin düşeceğini öngörmemdi.Çünkü onlar direkt olarak tüketim sektörleriyle ilgiliydi ve tüketim harcamaları düşmekteydi.

Bu yüzden her tüketici ve küçük işletme için gerekli olabilecek servislere ağırlık verdim.

Sende krizde şanslar yaratabilirsin.Tecrübelerinide göz önüne alarak hangi sektörlerin bu ortamda daha iyi veya kötü olabileceğini anlamaya çalış ve sakın panik olma . Çünkü bir çoğu panik içinde.

Sakinliğini koru ve ileriki günlerin daha iyi olabileceğini düşün.

kaynak:chamandy

17 Aralık 2008 Çarşamba

Bugünün Hataları Geleceğin Liderlerine Bir Şeyler Öğretebilir

Böyle bir krizin içindeyken çevrenizle normalin üzerinde bir iletişim içinde olmalısınız.

Neler olduğunun ve ne yaptığınızın farkında değilseniz iletişiminiz çok düşük demektir.

Liderlik rolü dışarı çıkmak ve neler olduğu konusunda konuşmaktır.


Bilmediğin şeyler varsa yalnızca ‘’ Biz bir şey bilmiyoruz ‘’ şeklinde açıklanabilir.Bu ,geleceğin ne olacağını bilmiyoruz anlamına da gelir.

Gençler geleceğe dikkatle bakmalı .

Ne olursa olsun öncelikle yeteneklerini geliştirmelisin. Seni geliştirmeyecek bir iş teklifi alırsan dikkatli olmalısın.Çok kazançlı görünse bile.

Bana göre bir iş sahibi olmak kendine değer katmanı sağlamalıdır. Öğretici ve yol gösterici olmalı ,yöneticilik yeteneklerini arttırmalı ,öncelikleri belirlemeyi öğretmelidir.

Emin olki ,iş hayatının ilk aşamalarında öğrenerek kapsamlı uygulanabilir yeteneklere ulaşabilirsin.

Krizin etkilerine gelirsek ,Amerikan orta sınıfı büyük bir baskı altındadır. Tüketici ve konut kredisi borçları tarihi yüksek seviyelerindedir. Sorunlar onaltı aydan bu yana kendisini göstermeye başlamıştır.

Yönetim finansal şirketlere sermaye koyarak kendilerini toparlamalarına destek olmaktadır.Ancak henüz sona ermemiştir.

Tüketimin motoru olan orta sınıf ise zayıflamaya devam ediyor.

Dünyanın kalanı ise amarikan orta sınıfı ile aynı durumda.

Bu yalnızca bir finans krizi değil , orta sınıfı koruyacak ve yeniden inşa edecek politikalara ihtiyaç var.

kaynak:theglobeandmai

14 Aralık 2008 Pazar

Belki de En Güzel Tatildi

Bu kez tatile çıkarken gezip görmekten fazlasını yapmayı düşündüm.

Bunun için bütçeme 100 YTL ilave yapmam gerekiyordu.

Planımsa şöyleydi ;

İsteyen veya istemeyen ,görebildiğim her çocuğa bu rakam bitene kadar harçlık verecektim.

100 YTL ‘yi 5 ‘er YTL ‘den 20 çocuğa dağıtacaktım.

İlk gün sabah dışarı çıktığımızda iki çocuk yanımıza geldi ,bayramımızı kutladı ve harçlıklarını aldı.

Bir kaç saat sonra ise bir diğeri geldi ve ‘’ eve çay ve şeker almam gerek ‘’ dedi. 8- 9 yaşlarındaydı ve hava çok soğuk olmasına rağmen üstünde bir paltosu yoktu.Neden istediği ise hiç önemli değildi , ona biraz fazla verdim.

Ertesi günse yine paltosuz bir çocuğu promosyon bir oyuncakla oynarken gördüm.Yanına gittim ve harçlığını verdim ve bu şekilde bir süre sonra planladığım rakamı bitirdim.

Akşam üstü bir marketin önünde durduk. Park yerinin arkasında yaşlı bir teyze çöplerin yanında bir şeyler yapıyordu , dikkatimi çekti.

Yanına gittim ,60 – 70 yaşlarındaydı ,eski ama temiz giyimliydi.

Ne yaptığını sordum ;

Gözlerimin içine bakarak doğal bir şekilde ‘’Evladım ,markette kullanmadıkları yiyecekleri buraya koymuşlar ,bende içlerinde işe yarar bir şey var mı diye bakıyordum ‘’ dedi ve çöpleri karıştırmaya devam etti.

Bu an çok zordu , ihtiyacı olduğu açıktı , karşımda dik bir şekilde durarak ne yaptığını anlatmıştı.Bendende çok büyüktü ve ona harçlık vermem söz konusu olamazdı.

Seyrederken onu kırmadan nasıl küçük bir rakam verebileceğimi düşündüm ,cesaretimi topladım ve ‘’teyze şunu alırsan beni çok mutlu edeceksin ‘’ dedim.Böyle bir durumla daha önce karşılaşmadığı belliydi.Önce tereddüt etti ,göz göze geldik ve ‘’lütfen ‘’ dedim.Aldı ,teşekkür etti ve çürük sebzeleri karıştırmaya devam etti.

Marketten çıktığımızda ise ayakları havada çöp konteynırına eğilmiş hala bir şeyler arıyordu.

Bir gün sonra oradaki bir çok çocuğun arkadaşımız olduğunu farkettik. Dolaşırken yanımıza geliyorlar ve ‘’ Nasılsınız ‘’ diyerek selam veriyorlardı.Hepsi de yörenin ilkokulunda öğrenciydi.

Hepsinin ailelerince onurlu bir şekilde yetiştirilmiş olduğunu düşündüm .Hiçbiri ikinci kez harçlık istememişti.

Gezdiğimiz yerler güzeldi , bu tatilde bizi en çok etkileyen ise teyze ve çocuklar olmuştu.

3 Aralık 2008 Çarşamba

Bill Gates 'e Göre Yaratıcı Kapitalizm

Kapitalizm dünyada bir çok insanın hayatını iyileştirir ,

Milyarlarca insan ise bunun dışında kalır.Onlar pazarların anladığı dilden kendilerini anlatamazlar , bu yüzden yoksulluğun içine sıkışıp kalırlar ,önlenemez hastalıklarla karşılaşırlar , bir çoğu hayatlarını değiştirmek için bir şansa sahip olamazlar.

Ülkeler ve kar amacı gütmeyen bazı dürüst kuruluşlar onlara yardım konusunda büyük roller oynarlar.Fakat tek başına kalırlarsa onların çabalarının olumlu sonuçlar vermesi uzun süreler alır.

Bizlerin daha yaratıcı bir kapitalizme ihtiyacı var.Bunun anlamı , teknolojik yenilikleri kullanarak dünyanın fakir insanları için çaba harcanması.

Daha iyi bir dünya için daha fazla şirket daha fazla insanın hayat şartlarının iyileştirilebilmesi için çalışabilir.


Birkaç yıl önce U2 grubunun solisti Bonoyla barda otururken bir proje ortaya attı.Gecenin geç saatlerinde ondan duyduklarım beni çok fazla etkilemişti.Çok geçmeden Bono ‘nun kırmızı kampanyası gerçeğe dönüştü.Bugünse Gap , Hallmark , Dell , Microsoft gibi firmalar kırmızı işaretli ürünler satmakta ve karlarının bir kısmını aids ile savaş için harcamakta

Bu büyük bir olay . Güzel amaçları destekliyor ve hayat kurtarıyor.Yaklaşık 1,5 yılda kampanya tüberkuloz ve malarya ile savaşmak için 100 milyon dolar civarı bir rakam yarattı.Fakir ülkelerde yaşayan .80.000 insana hayat kurtarıcı ilaç sağlarken 1,6 milyon insana HIV virüsü testi yapılmasını sağladı.

Bu örnek yaratıcı kapitalizmin çalışabileceğini gösterir.

Yaratıcı kapitalizm büyük bir yeni ekonomi teorisi değil ,insanların hayat standartlarını biraz olsun düzeltebilmek için hayati sorulara cevap verebilen bir araçtır.

Dünyadaki problem hayat şartlarının olabildiğince hızla daha iyi olmasının ötesinde herkes için iyileştirilmesidir.

Gözden kaçırılmaması gereken bir diğer gerçek ise az gelişmiş ülkelerin , yalnızca destek ve yardımlarla istenen gelişmeyi sağlayamayacakları ,bu yüzden kendi gerçeklerine uygun politikaları üretmeleri gerekliliğidir.


2000 yılında kurulan ,16.3 milyar doların bağlı olduğu Melinda - Bill Gates Vakfının kurucularından Melinda ‘nın görüşleriyse şöyle ;

Paramızı akıllıca harcamalıyız ,bununla birlikte riskler de almalıyız ,büyük iddialarımızda olmalı.

Örneğin malarya hastalığını tek bir ilaçla yenemeyebilirsiniz fakat on tane ilacınız varsa bu konuda şanslı olursunuz.

kaynak:motortrend,hbs